Zukorlić na konferenciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

0
750
blank
Foto: SPP

Narodni poslanik Muamer Zukorlić, koji učestvuje na dvodnevnoj konferenciji u Bejrutu u organizaciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i Libanskog parlamenta, rekao je u svom obraćanju da politika pomirenja nema alternativu.

U okviru teme “Raznolikost u jedinstvu” Zukorlić je govorio o zajedničkom duhovnom i etičkom temelju monoteističkih religija i potrebi zajedničkog djelovanja protiv brojnih pošasti koje ugrožavaju savremeno društvo, navodi se u saopštenju Stranke pravde i pomirenja čiji je on predsjednik.

Zukorlić je ukazao i da uzroke ekstremizma, fanatizma i terorizma treba tražiti u ličnoj i kolektivnoj nesigurnosti u svom identitetu, a neretko u ambijentima nepravde i nepoštovanja elementarnih prava i ljudskog dostojanstva.

“Politika pomirenja nema alternativu”, istakao je Zukorlić i ocijenio da je nužna promjena političkog diskursa, jer “dobrom djelu prethodi lijepa riječ, a zlodjelo uvijek dolazi poslije ružnih riječi”.

Na Konferenciji učestvuju i narodni poslanici Ljubomir Stojmirović i Aleksandar Čotrić, navodi se u saopštenju.

Interparlamentarna skupština pravoslavlja (Interparliamentary Assembly on Orthodoxy) je međuparlamentarno tijelo, osnovano na inicijativu grčkog parlamenta 1993. sa ciljevima: uočavanje i vrjednovanje promjena koje se dešavaju u Evropi, unapređenje i jačanje uloge pravoslavlja kao važnog političkog, kulturnog i duhovnog entiteta, prevladavanje ekstremnih nacionalnih i religijskih razlika, zaštita nacionalnih i verskih manjina, jačanje multilateralne saradnje na parlamentarnom nivou, saradnja i razmjena iskustava među parlamentima i parlamentarcima.