Zukorlić potvrdio pisanje Sandžačkih: “SPP će učestvovati na beogradskim izborima”

0
1006
blank

Lider stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić još jednom je potvrdio pisanje Sandžačkih novina najavivši učešće svoje stranke na predstojećim beogradskim izborima.

Podsjećamo, portal Sandžačkih novina je početkom decembra prošle godine objavio informaciju da je jedan od planova koje Aleksandar Vučić ima sa bivšim muftijom, a za šta je bila neophodna promjena naziva BDZS, jeste Zukorlićevo učešće na gradskim izborima u Beogradu.

Prema svim istraživanjima rejtinga, SNS u Beogradu je ispod 40% i zadatak liste koju bi predvodio Zukorlić bila bi da oduzme nekoliko procenata demokratskih opredijeljenih glasača.

Planira se da bi Zukorlić mogao uzeti jedan dio glasova nemale muslimanske zajednice u Beogradu, koja je nacionalno heterogena i čine je pored Bošnjaka i Romi i Albanci. Vučić smatra da bi za Zukorlića glasao eventualno i jedan dio građanski orijentisanih Beograđana. Dakle, svaki procenat glasova Zukorliću, koji sasvim sigurno ne bi prošao cenzus od 5%, kasnije bi u preraspodjeli otišao najvećim dijelom upravo SNS a što bi u tijesnoj konstalaciji snaga moglo da bude ključno u formiranju vlasti u Beogradu.

blank
Foto: srbijadanas.com

Zukorlić je u intervjuu za portal SrbijaDanas.com potvrdio da će se SPP kandidovati na predstojećim izborima u Beogradu:

“U prvoj varijanti izlazimo samostalno u drugoj u koaliciji, moguće sa vladajućim strankom. Aktivno se pripremamo i mislimo da smo najbolji. Svi koji su najavili kandidaturu do sada već bili na vlasti, pokazali se i mi vjerujemo da će svi oni razočarani građani, kao i onaj procenat koji ne glasa podržati nas. Moj adut je iskrenost, to ljudi znaju i prepoznaju, bez obzira koliko smo moja stranka i ja nekonvencionalni za beogradske prilike i bez obzira koliko smo satanizovani poslednjih godina. Mislim će se Beograđani odlučiti za nekog novog na vlasti i da će prepoznati iskrenost i etiku u politici koju preferiram, a ako me izaberu obećavam da ću smanjiti lopovluk”, rekao je Zukorlić.

Podsjećamo, shodno dogovoru Muamera Zukorlića i Aleksandra Vučića došlo je do promjene naziva Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka u Stranku pravde i pomirenja, a Vučić je od Zukorlića zahtijevao da iz naziva stranke ukloni riječi “bošnjačka” i “Sandžak” i da svoju retoriku okrene prema zahtjevima Bošnjaka za pomirenje sa Srbima.