Zukorlić: Ulazak Misale Pramenković u Skupštinu Srbije značajan iskorak i važna poruka

0
1193
blank

Skupština Srbije bi mogla po prvi put da dobije poslanicu koja nosi hidžab, a u pitanju je Misala Pramenković koja je bila treća na listi Stranke pravde i pomirenja.

Nakon što Republička izborna komisija utvrdi konačne rezultate izbora, bit će i definitivno poznato da li će Pramenković ući u Narodnu skupštinu Srbije.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić snatra da je skoro izvjesno da će oni imati tri predstavnika u parlamentu, prenosi B92.

“To je značajan uspjeh za Stranku pravde i pomirenja. U prošlom sazivu smo imali dva. Svakako da ćemo nastaviti svojim kursem autentičnog zastupanja svojih birača, a pre svega programa na osnovu kojeg smo dobili podršku”, rekao je Zurkolić.

Prema njegovim riječima, u kulturno-civilizacijskom smislu njen izbor predstavlja značajan iskorak i šalje važnu poruku:

“Ja sam već iz Kuvajta i nekih arapskim muslimanskih zemalja dobio čestitke. To je zapalo za oči više nego neki drugi rezultati. Vidio sam da to razumiju kao kapacitet Srbije da svim svojim građanima omogući da budu zastupljeni u Narodnoj skupštini bez obzira na vjerske, etničke i druge razlike.”

On je podsjetio kako je stav njegove stranke da svi građani treba da imaju iste šanse – i žene s hidžabom i žene bez hidžaba, odnosno da jednake šanse treba da imaju i žene i muškarci.

Predsjednik SPP-a je poručio i kako je Pramenković doktor nauka, ugledna profesorica i majka četvero djece – primjer žene koja je uspjela da uskladi i porodicu i karijeru.