Zukorlićeva besjeda: Strah je nemoguće otkloniti, ali ga je moguće kontrolirati

0
510
blank
Foto: SANA

Lider SPP Muamer Zukorlić u drugoj besjedi o vanrednom stanju govorio je o strahu, ističući da je strah pojam i fenomen koji zasigurno predstavlja jedan od najkompleksnijih fenomena.

“Definitivno ga nije moguće za jedan nastup opservirati, to je tema kojom se bave razne nauke, posebno psihologija ali sa više aspekata i zasigurno tema straha bi mogla biti veoma zanimljiva za neki vrlo važan i višednevni simpozijum kako bi imali mogućnost sagledati ga sa više aspekata i baciti dovoljno svjetla na sve ono što se tiče samog pojma ali isto tako i fenomena straha. Ono što je po meni najbitnije jeste onaj aspekt straha u pogledu percepcije ali i u pogledu određenih poruka koje bi nam mogle biti zanimljive u okolnostima u kojima se nalazimo jer zapravo smisao opservacije svake teme i svakog pitanja u prvom planu će imati ona značenja i one reflekcije koje su posebno zanimljive za stanje u kome se nalazimo, zapravo ove besjede i ovi susreti imaju za cilj ponuditi onom dijelu građana kog zanimaju poruke iz ovog ugla, na način da mu budu od koristi za sopstveno formiranje sopstvenih stavova, za zdravo ponašanje, za ispravne poglede, za osvježenje sopstvenih stavova u stanju u kome se nalazimo i kao pojedinci i kao porodice, i kao kolektiviteti, zajednice, države i šira zajednica općenito”, ističe Zukorlić.

Naglasio da je strah jedna najjačih emocija koju čovjek ima, da spada u one realne kategorije koje su sastavni dio čovjeka, te da ne postoji čovjek koji nema ovu pojavu kod sebe, ukoliko se smatra psihički i mentalno zdravom osobom.

“Nije moguće tražiti neki put gdje bi se strah u potpunosti mogao eliminisati, to je iluzija i svako ko pomisli da bi mogao da dosegne stepen potpune eliminacije straha, mora shvatiti da je to nemoguće i da od takve iluzije treba svakako da odustane. Strahovi uglavnom negativno djeluju, postoji mala doza straha koja i nije tako negativna, koja kod čovjeka povećava oprez, koja kod čovjeka može povećavati odgvornost, u tom smislu ta manja doza straha nije negativna ali uglavnom strah je pojava koja kod čovjeka izaziva negativne reflekcije, odrežene slabosti i smanjene sposobnosti u pogledu i promišljanja, i djelovanja, i rezonovanja, i raznih drugih aktivnosti koje čovjek može i želi da ima”, navodi Zukorlić.

Istakao da strah nije moguće eliminirati ali da ga je moguće staviti pod kontrolu.

“Strah je moguće pobijediti na način da budemo jači od njega, da postoji, da je realna kategorija ali da ga možemo kontrolirati odnosno, da mu ne dopustimo da nas uugrozi, to je suštinska ambicija ili prava ambicija koju svaki čovjek treba ili može da ima prema strahu. Fokusirat ću se na dva ključna oružja koja ukoliko se njima opskrbimo i naoružamo, onda su naše realne sanse da strah pobijedimo velike, to je znanje, prvo i osnovno oružje, to je oružje koje nam ruši tu barijeru, taj strah. Ključni izvor straha jeste neznanje, u pogledu izvora straha imamo realnoe i nerealne izvore straha, objektivne i neobjektivne izvore straha. Objektivni izvori straha su nešto što se ne može promijeniti ali možemo se prema objektivnom izvoru straha postaviti adekvatno, a ukoliko uspjemo objektivizirati taj izvor straha. Međutim, da bismo uspjeli objektivizirati taj izvor straha neophodno je da eliminiramo ono što opterećuje objektiviziranje straha, tj. da eliminiramo ono što nije objektivni izvor straha. Da bi došli do objektivizacije opasnosti potrebno je ukloniti mrak, barijeru, zid, koprenu, prepreku koja nas sprečava da uklonimo neobjektivne izvore opasnosti”, objašnjava Zukorlić.

Zaključio da je znanje jedan od ključnih načina da se odagna strah, da se umanji strah, da se objektivizira strah te da se na argumentima selektuje sve ono što je pred nama, jedino tako ćemo imati približno tačne ili istinite zaključke.

Izvor: SANA