Zukorlićevo predizborno posipanje pepelom nastradalih Pazaraca

0
890
blank

Piše: Teufik Tahirbegović

Sandžačkog čovjeka možeš varati i manipulisati neko vrijeme, ali to vrijeme po pravilu neće dugo trajati. Oštrouman je to čovjek koji je vremenom izgradio senzore koji zapište na prevare i manipulacije.

Baš takva je manipulacija bio današnji skup Zukorlićevog SPP. I to takva ogavna, bizarna i odvratna manipulacija. Da se čovjeku želudac okrene.

Dok je bol još friška, dok se još sumiraju posljedice tragdije, Zukolrić je potrčao poput pravog političkog lešinara da otkine koji politički poen na smrti i pepelu izgorelih ljudi. Nema tu ni vjere, ni pravde, ni ljudskog osjećanja. Iza skupa se krije goli interes za foteljom. Glad za vlašću. Ona glad od koje cure bale iz pohlepnih usta.

Osjetili su to danas Pazarci. Zbog toga jedva 200 okupljenih uhljeba koji svoju platu zarađuju tako što su ruke do lakata zavukli u kasu Islamske zajednice. Onu kasu koju pune obične džematlije i koja bi trebala biti namijenjena siromašnim.

Uzalud su u maniru RTS devedesetih hvatali kadrove na svojim fotoaparatima kako se ne bi vidjelo koliko zapravo je građana stiglo na politizovani skup. Zaboravili su da sada aparate, makar na telefonima, imaju svi.

I naravno da na skupu nije bilo nikoga od porodica nastradalih. Svima je sve odavno jasno. I naravno da Zukorlic po nalogu Beograda cio slučaj želi spinovati i odgovornost sa Vučića i vlasti u Beogradu prebaciti na lokalni nivo. I naravno da Zukorlić ni riječ nije rekao protiv srpske vlasti, niti da u toj Vatrogasnoj službi radi 52 Srbina i jedan Bošnjak. To za Zukorlića više nisu problemi. On se obavezao Beogradu da će da vodi politiku pomirenja sa četnicima i koljačima a u Sandžaku drugu tzv. Kukolj politiku, odnosno politiku svađa i podjela među Bošnjacima.

I nikako da se otmemo dojmu da je od prevelike čežnje za vlašću upravo ovoj političkoj partiji cio slučaj više radostan nego tužan. Kao da su ga jedva dočekali. Jer drugačije ni to 200 ljudi ne bi mogli skupiti.

Sve je to sandžački čovjek vidio i registrirao i zbog toga je ovaj skup propao. Izuzmemo li upošljenike IZ i rodbinu akademika muftije, broj okupljenih građana je minoran i ne prelazi trocifren broj.

Stoga, dosta je manipulacije na nesreći ljudi. Dosta je trgovine leševima. Vrijeme je da se Beogradu ispostave računi. Ako smo dio države i njeni građani neka okrenu glave na nas. Ako to, pak, nismo – sami ćemo se organizovati. Samoorganizovati!