RAT SE PRIBLIŽIO NJIHOVIM KUĆAMA: Moskva je postala prva linija fronta, ušao je strah među Putinove propagandiste!

0
798
blank
Foto: TASS

Margarita Simonjan, glavna urednica ruske državne televizije RT, šetala je moskovskim parkom ovog vikenda, kada je jedan od njezinih tjelohranitelja pojurio naprijed. Uznemirio se zbog dječje lopte, ostavljene na obližnjoj klupi: mogla je to biti bomba.

“Da sam imao zadatak eliminirati te, učinio bih upravo to – stavio bih ti loptu na put”, rekao joj je tjelohranitelj. Urednica je epizodu prenijela na društvenim mrežama. Nikad nigdje ne idem bez zaštite, čak ni u šetnju parkom, poručila je.

Nekoliko sati kasnije, u predgrađu Moskve, u subotu navečer, ubijena je Darja Dugina, u eksploziji bombe postavljene u automobilu kojim je upravljala. Ono što je zajedničko kćeri krajnje desnog filozofa Aleksandra Dugina i glavnoj urednici RT-a, jest vatreno zagovaranje rata u Ukrajini. Moskva je postala prva linija fronta, ušao je strah među Putinove propagandiste, piše američki Washington Post.

Ruska sigurnosna služba FSB u ponedjeljak je za ubistvo Darje Dugine optužila ukrajinske tajne službe. FSB je objavio da iza ubistva stoji Ukrajinka Natalija Vovk (43), koja je s kćeri, tvrdi FSB, u Rusiju stigla u julu i pripremala napad. Iznajmile su stan u stambenom kompleksu pored Darje Dugine, istražujući njezine dnevne navike. Natalija Vovk navodno je nakon atentata pobjegla u Estoniju. Ukrajina tvrdi da nema veze s tim.

Darjin otac Aleksandar Dugin zagovara ujedinjenje svih koji govore ruski u novi veliki rusku imperiju, a i sama Darja davala je vatrene proputinovske izjave. Njeno ubistvo potreslo je ruske TV voditelje, novinare i druge komentatore koji opravdavaju Putinovu invaziju na Ukrajinu, piše Washington Post.

Ubistvo je pojačalo osjećaj ranjivosti među pripadnicima režimske intelektualne elite, koji sada shvaćaju da bi mogli biti mete, a da ih vlasti nisu u stanju zaštititi. List piše da je to također povećalo izglede za ozbiljnu eskalaciju rata, jer je Putin pod sve većim pritiskom da još snažnije udari na Ukrajinu.

Do atentata auto-bombom došlo je nakon niza eksplozija u južnoj Rusiji i na okupiranom Krimu ovog mjeseca, kao i misterioznih požara u zgradama i skladištima širom zemlje. Tako se rat, koji se mnogim običnim Rusima još uvijek čini dalek, približio njihovim kućama.

I dok su se nekad Putinovi neprijatelji i kritičari bojali da će biti otrovani ili upucani, sada su nesigurne najistaknutije Putinovi pristalice. Dosad je svima trebalo biti očito da nema sigurnih mjesta, Rusi više ne mogu ignorirati rat: Moskva je sada grad na prvoj liniji, ustvrdio je proputinovski ratni izvještač Jurij Kotenok. Ovo je signal svima nama, upozorila je voditeljica ruske državne televizije Olesja Loseva.

Bivši ruski opozicioni zastupnik Ija Ponomarev tvrdi da je za ubistvo Dugine odgovornost preuzela ilegalna ruska gerilska grupa Nacionalna republikanska armija, no za to nema dokaza. Ponomarev je rekao za ukrajinsku televiziju kako su ga unaprijed obavijestili da ciljaju na Dugina i njegovu kćer. Tvrdi da u atentat nije umiješana Ukrajinka koju proziva FSB.

Margarita Simonjan, glavna urednica ruske državne televizije RT, u svojoj je objavi na Telegramu rekla da nikud ne ide bez zaštitara još od aprila, kada je FSB objavio da je razotkrio zavjeru protiv još jednog istaknutog Putinovog propagandista, Vladimira Solovjeva. FSB je tada objavio snimku hapšenja šestorice muškaraca, koji su tvrdili da su dobili nalog iz Ukrajine da ubiju Solovjova. U stanu u kojem su navodno uhapšeni, prikazali su fotografiju Adolfa Hitlera, neonacističku literaturu, crvenu majicu s kukastim križem i oružje. Zapadni izvori tvrde, pak, da je sve to izrežirano u ruskoj obavještajnoj kuhinji.