Ruski mediji pišu: Srbija nam polako okreće leđa i ide ka Zapadu

0
900
blank
Foto: European People's Party

Srbija je pojačala saradnju sa NATO posle izjava ruskog ambasadora u Beogradu da je stvaranje ruske vojne baze u toj zemlji na listi “interesa” Moskve, piše Moscow times.

Za te tvrdnje imaju i “dokaze” – izvore iz Beograda, ali i izjavu američkog zvaničnika zaduženog za saradnju srbijanske vojske sa SAD.

Međutim, tu je i druga strana medalje – izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji, pak, ističe da “Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze”.

“Srbija će održati vojnu neutralnost i savezničke odnose. Neće se stidjeti svojih veza sa Rusijom, Kinom, SAD i EU, ali će se brinuti o sebi”, rekao je Vučić.

Ove Vučićeve izjave ruski list “Komersant” ocjenjuje “prilično suzdržano i doživljene su kao njegova namjera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom”.

Baza “Jug” kod Bujanovca

“Moscow times” prenosi pisanje “Komersanta” koji, pozivajući se na izvore u Beogradu, navodi da srbijanska vojska proširuje saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u vojnoj bazi “Jug” kod Bujanovca na jugu Srbije.

Prema riječima ovog zvaničnika, Washington i Beograd planiraju da razviju bazu “Jug” kao “glavni centar za obuku srbijanske vojske po standardima NATO i obuku srpskih specijalnih snaga za mirovne operacije”.

Takođe, list navodi i da Vučićeva izjava dolazi nekoliko dana nakon što je ambasador Rusijie u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko nagovijestio mogućnost stvaranja ruske vojne baze u toj zemlji.

Međutim, tu je i druga strana medalje – izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji pak ističe da “Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze”.

“Srbija će održati vojnu neutralnost i savezničke odnose. Neće se stidjeti svojih veza sa Rusijom, Kinom, SAD i EU, ali će se brinuti o sebi”, rekao je Vučić.

Ove Vučićeve izjave ruski list “Komersant” ocijenjuje “prilično suzdržano i doživljene su kao njegova namjera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom”.

Navode i da je istu informaciju potvrdio i šef američke Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC) Aleksandro Pedraza, koji koordinira interakciju srpske vojske sa Pentagonom.

Harčenko je, navode oni, to nazvao “pitanjem interesa Moskve”, napominjući, međutim, da uspostavljanje baza ostaje “suverena stvar” srbijanskih vlasti.

Ova izjava je, piše “Komersant”, podigla veliku buru u Srbiji i ističe da su mnogi srbijanski mediji i stručnjaci odmah zamejrili Rusiji da “širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namjerno podriva interese Srbije”.

Lukašenkova poruka

“Komersant”, ali i “Moscow times”, podsjećaju na to da je izjava ruskog ambasadora uslijedila samo sedam dana poslije izjave predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka koji se, učinilo se ničim izazvan, osvrnuo na politiku zvaničnog Beograda.

“Srbija bi željela da sjedi na tri stolice: EU, SAD, Rusija, ali to više neće moći”, upozorio je on svoje “prijatelje Srbe“.

List piše da su u Srbiji ove riječi “gotovo jednoglasno ocjenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog bjeloruskog saveznika”.

Mali – veliki signali

Prema riječima bivšeg ambasadora Srbije u Minsku Srećka Đukića, rusko rukovodstvo je nezadovoljno što Srbija sebe naziva prijateljem Rusije, ali istovremeno održava dobre odnose sa Zapadom.

“Ovakav signal je skoro prvi put da je Srbiji poslat sa istoka i krajnje je jasan: Beograd može da računa na Rusiju i Bjelorusiju ako stane na njihovu stranu”, kaže Đukić koji pojašnjava.

“To znači da Srbija, ako sebe naziva prijateljem Rusije i Bjelorusije, ne treba da ima prijatelje na strani i da ide sa Moskvom i Minskom do kraja ili pređe na drugu stranu”, objašnjava uz opasku da “to neće proći ni na jednoj strani”.

Ipak, u narednim mjesecima malo je vjerovatno da će kardinalne promjene u ovakvoj politici Beograda biti stvarne sve dok “stolice ne počnu da se razmiču”.

Pod budnim okom Zapada

Srbija je, ocjenjuje ovaj ruski medij, pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade Srbije i odlukom da se pridruži sankcijama Rusiji.

Istovremeno, pišu, Vučić ne želi da kvari odnose sa Moskvom, pošto ona “obezbjeđuje Srbiji najjeftiniji gas u Evropi i podržava je na Kosovu”, prenosi Direktno.rs.