Mubarek / Prvi petak u ramazanu: Evo šta je lijepo uraditi

0
1064
blank

Prvi petak u ramazanu, kada se djela posebno vrednuju po islamskom vjerovanju. Smatra se od posebnog značaja donositi salavate na poslanika Muhammeda a.s.

“Doista Allah i Njegovi meleki donose salavat na Vjerovjesnika. O vi koji vjerujete donosite salavat na njega i šaljite selam” El-Alzab 56. ajet u svetoj knjizi Kur'an. Allahov Miljenik s.a.v.s. nas podučava da će njemu biti najbliži oni koji su najviše salavata donosili na njega a.s., kao i da kada mi donesemo salavat na njega Allah na nas donese deset salavata.

Ali nas i upozorava da je propao i da je škrtac onaj u čijem se prisustvu spomene Allahov Miljenik s.a.v.s. a on ne donese salavat na njega. Blago li se onome ko svoj jezik zaposli donošenjem salavata na Allahovog Miljenika s.a.v.s. Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed”, podsjećaju na Facebook stranici iz Careve džamije.

Petak je sam po sebi vrijedan, a kada dođe u mjesecu ramazanu on je još vredniji. Zato je važno posvetiti ovim prilikama veliku pažnju, naročito u ramazanu kada se spajaju i dešavaju u jednom danu.

Izvor: Radiosarajevo.ba