Pohlepa je uzrok nereda i vodi u propast

0
1101
blank

Pohlepa, ukoliko se ne spriječi ili liječi adekavtnim sredstvima, može dovesti čovjeka do činjenja i najvećih grijeha.

Historija je prepuna primjera činjenja mnogih ubistava, pa ne rijetko i počinjanja i vođenja nastrašnijih ratova zbog pohlepe određenih ljudi. Također, Kur’an nam ukazuje na jednu vrstu ubistva koje je vremenom evoluiralo, pa danas veliki broj ljudi čak i ne smatra ubistvom i zločinom. Kur’an upozorava: “Ne ubijajte svoju djecu plašeći se siromaštva! Mi dajemo opskrbu i njima i vama. Zaista je njihovo ubijanje veliki grijeh“ (el-Isra,31)

I ukazuje na problem, prvenstveno, sebičnosti i pohlepe koje ljude navode na činjenje najstrašnijeg zločina. Zbog pohlepe, djeca u Afganistanu, raku, Pakistanu, Africi, i mnogim drugim dijelovima svijeta nemaju pravo na normalno djetinjstvo, jer su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme i stoje na putu ostvarenja geostrateških ciljeva “velikih sila“. Zbog pohlepe mnoga bošnjačka djeca pješače po nekoliko kilometra u starim i trošnim patikama do škole. Pohlepa je bolest koja se mora na vrijeme spriječiti i na odgovarajući način liječiti, kako ne bi poprimila nekotrolisane razmjere u društvu.

Kao i za većinu bolesti, postoje i odgovarajući lijekovi, a jedan od lijekova za pohlepu je zekat. Uzvišeni Allah kaže: “Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih sigurno smiriti” (et-Tevba,103).

Posljedica spomenutog čišćenja je zaštita i unapređenje materijalnog i mentalnog stanja davaoce zekata, što između ostalog, uključuje i prvenciju i liječenje bolesti pohlepe. Od Ebu Hurejrea se prenosi da ju Muhammed, a.s rekao: “Od Ebu Hurejre se prenosi da je Muhammed alejhi selam rekao: “Kome Uzvišeni Allah da imetak, pa ne daje zekat iz tog imetka, on će mu doći na Sudnjem danu u liku zmije otrovnice sa dvije crne tačke iznad očiju, koja će se omotati oko njega, stežući ga, a zatim će ga ščepati za vilice, govoreći mu: “Ja sam tvoj imetak, ja sam tvoje blago!” (Buharija)

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić