Sanelin Bukvar arapskog za lakše čitanje Kur'ana

0
1356
blank
Foto: Radomir Petrić

U izdanju Islamske zajednice Bar, iz štampe je izašla “Ilustrovana sufara – Bukvar arapske abecede”, u posljednjih 40 godina druga knjiga u Crnoj Gori o učenju kur'anskog pisma.

Sufara sadrži priču koja objedinjuje 28 slova arapske abecede, a slova su “oživjela” kroz poznate pojmove, ilustracije, igrice i vježbe, što sve olakšava izučavanje Kur'ana.

Autorka je Sanela Vukić, muallima u Islamskom kulturnom centru u Starom Baru, gdje pokriva poslove bibliotekarke i vjeroučiteljice.

“Na ideju sam došla kroz rad sa najmlađima i kroz ljetnju školu učenja arapskog pisma. Željela sam da kroz razne igrice i zanimljivosti djeci olakšam savladavanje arapskog pisma, da svih tih 28 slova pretočim u neku asocijaciju ili ilustraciju koja će biti lahka za pamćenje”, priča Vukićeva za”Vijesti”.

Navodi da je od ideje do izdavanja proteklo skoro dvije godine i da je u knjizi težište da se porodica i porodična atmosfera vrate u prvi plan “kroz priču o insanu Elifu”.

“Kroz tu priču se uzdiže institucija porodice, dogovaranje i komunikacija. Knjiga na 145 strana ne govori samo o učenju arapskog pisma, već i o ostalim vrijednostima za djecu i porodicu”.

Recezenti knjige bili su glavni imam barski Muidin ef. Milaimi i pomoćnik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori za davu i obrazovanje Rahman ef. Kačar.

Kačar je na promociji knjige kazao da je učenje 28 arapskih harfova bio jedan od najtežih prvih zadataka u medresi, jer “nema velikih slova, piše se zdesna u lijevo, a moraju se naučiti za mjesec dana”.

“Kako muslimani na našim prostorima ne razumiju arapski jezik koji je izvorni jezik Kur'ana, većina muslimana uči određene kuranske sure i odlomke na transkripciji. To može biti razlog da se neke riječi nepravilno izgovore, te je jako važno da našu djecu podučimo arapskom pismu kako bi na izvoran način čitali i učili napamet Božiju knjigu. U ovom udžbeniku primijenjen je metod od lakšeg ka težem, od jednostavnog ka složenijem”, zapisao je u recenziji Kačar