Sedam najčešćih grešaka u ramazanu koje sputavaju naš duhovni razvoj

0
1977
blank

Uzvišeni Allah je propisivanjem mjeseca ramazana pred čovjekom postavio veličanstvene ciljeve, to je dostizanje stupnja bogobojaznosti i čišćenje duše, a cilj posta apsolutno nije gladovanje i pričinjavanje poteškoće čovjeku.

Na žalost, ne shvataju svi postači post i ramazan na ispravan način pa prave propuste koji veoma često ostavljaju traga na njihov post i ibadete, uopće.

Neke od tih grešaka su sljedeće:

1. Neshvatanje istinske vrijednosti mjeseca ramazana, tako da se mnogi postači ne pripremaju za ovaj mjesec i dočekuju ga kao i svaki drugi. Cjelokupna priprema je rezervisana za kupovinu i pribavljanje što kvalitetnije hrane i pića, dok se ona suštinska, duhovna priprema zaboravlja.

2. Iščekivanje brzog okončanja mjeseca ramazana, što je posljedica osjećanja tereta u pokornosti i ibadetu. Tada čovjek ne osjeća slast i užitak u ibadetu.

3. Zanemarivanje propisa o postu, tako da mnogi postači niti znaju propise niti o njima pitaju učene. Treba biti svjestan da je post obaveza, ibadet koji je Uzvišeni Allah propisao i odredio mu pravila, granice, uvjete te je nužno poznavati vadžibe, sunnete, mustehhabe i mekruhe posta.

4. Ne ostavljanje grijeha u toku posta je još jedna raširena pojava. Mnogo je postača koji u toku posta ostave ono što je inače, van ramazana, halal, poput jela, pića i dozvoljenog spolnog odnosa, dok u isto vrijeme čine grijehe koji su i u ramazanu i izvan ramazana grijesi, poput ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, omalovažavanja drugih, podcjenjivanja i upućivanja ružnih riječi.

5. Zapostavljanje nijjeta u postu. Ne misli se na nijjet koji se izgovara jezikom, već na stalno čovjekovo podsjećanje i razmišljanje o tome zbog čega i radi koga je njegov post.

Izvor: IslamBosna.ba