Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće biće održani 13. novembra

0
510
blank
Ilustracija: sandzacke.rs

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić potpisala je Odluku o raspisivanju izbora za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, koji će biti održani u nedjelju, 13. novembra.

“Nacionalna vijeća biće birana neposredno i putem elektorske skupštine, 19 manjina bira predstavnike u svoja nacionalna vijeća, a četiri manjine idu na izbore putem elektorske skupštine“, rekla je danas Čomić u Palati Srbija.

Ona je dodala da će Republička izborna komisija biti zadužena za sprovođenje izbora i da će u narednim danima izdati uputstvo za njihovo sprovođenje.

“Pozivam pripadnike nacionalnih manjina da nastave upis u poseban birački spisak da bi mogli da glasaju, jer će upis da se obnavlja do 27. oktobra, kada se spisak zaključuje“, objasnila je Čomić.

Raspisani su izbori za članove nacionalnih vijeća 23 nacionalne manjine.

Bira se 35 članova Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), 15 članova Nacionalnog vijeća Albanaca, 15 članova aškalijske manjine, po 19 članova bugarske i bunjevačke, 23 člana vlaške, po 15 članova grčke i egipatske, 35 članova saveta Mađara, po 15 nemačke i poljske manjine. Bira se i 35 članova romske manjine, 23 člana rumunske nacionalne manjine, 19 rusinske, 15 ruske manjine, 29 članova slovačke i po 15 članova nacionalnih vijeća slovenačke, ukrajinske i češke manjine.

Putem elektorske skupštine bira se 15 članova goranske nacionalne manjine, po 23 člana makedonske i crnogorske i 29 članova Nacionalnog vijeća Hrvata.

“Nacionalna vijeća koja budu izabrana ostvariće ovlašćenja u oblasti kulture, obrazovanja, obavještavanja i službene upotrebe jezika i pisama i oni odgovaraju građanima koji su ih birali“, rekla je Čomić.

Izvor: Beta