Kladničanin: Džudžova “Bošnjačka lista” doprinjeće smanjivanju dominacije SDA nad BNV

0
450
blank
Foto: Nedžad Smailagić/sandzacke.rs/Facebook/Esad Džudžo

Programski koordinator Akademske inicijative “Forum10” Fahrudin Kladničanin ocijenio je izuzetno važnim za demokartske procese u Sandžaku pojavljivanje “Bošnjačke liste” na predstojećim izborima za BNV, što prema njegovim riječima, u konačnici mora doprinjeti smanjivanju dominacije jedne političke stranke krovnom institucijom Bošnjaka u Srbiji.

Kladičanin je u objavi na svom Facebook nalogu kazao da je prije nekoliko dana pisao o najavi bivšeg predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodnog poslanika Esada Džudža o potencijalnom učešću na predstojećim izborima, a da je danas ta inicijativa objelodanjena.

“Esad Džudžo javnosti u Sandžaku je poznat kao dugogidšnji narodni poslanik, ali i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u dva mandata. Prepoznatljiv je po uspostavljanju modela cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru”, navodi Kladničanin.

On je podsjetio da je Džudžo, nakon razilaženja sa SDA Sandžaka, sklonjen sa pozicije predsjednika Vijeća udruženim snagama vijećnika sa lista “Samoopredjeljenje” i “Vakat je”.

“Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u Tutinu, ali i činjenicu da će potencijalno politička grupacija oko Bajra Gegića podržati ovu listu, može se očekivati njeno zadovoljavajuće pozicioniranje u budućem sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća”, ističe Kladničanin.

Podsjećamo, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS) Sandžaka i bivši predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo najavio je danas da će biti nosilac “Bošnjačke liste” na predstojećim izborima za novi saziv Vijeća.

Republička izborna komisija (RIK) je do danas proglasila tri bošnjačke liste -“Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka Pravde i pomirenja – dr. Misala Paramenović” i “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”.

Učešće na predstojećim izborima najavila je i lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”, koju će predvoditi Admir Muratović.

Izvor: Sandzacke.rs