Kladničanin: Prilika da SDP izmjeri svoju snagu i oslobodi BNV jednopartijske dominacije SDA

0
573
blank

Raspisani su izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće koji će biti održani u nedjelju 13. novembra 2022. godine. Prije nekoliko dana stigla je i prva najava za učešće na predstojećim izborima od strane Sandžačke demokratske partije. Ovo je prvi put od kako se organizuju izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće da SDP direktno učestvuje u izbornom procesu.

Piše: Fahrudin Kladničanin

Prije četiri godine podržali su listu “Vakat je“ koju je predvodio penzionisani univerzitetski profesor Sait Kačapor, ali je ipak izostalo puno stranačko angažovanje, partijska mašinerija i ljudski resursi sa kojima SDP raspolaže, što se videlo i po rezultatima osvojenih vijećnika.

Čaršijska gospoda, partijski drugovi, dokoni daktilografi, depresivni master studneti, bauštelski neimari, brojači lajkova, tumači statusa, mahalski eksperti i drugi akteri društvene pazarske zbilje isticali su nezadovoljstvo radom i angažmanom polu stranačke elite koja je učestvovala u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao koaliciona podrška SDA Sandžaka koja ovom institucijom gospodari od svog osnivanja.

Valja ovde podsjetiti da su radom Bašnjačkog nacionalnog vijeća nezadovoljni mnogi u Sandžaku, a ovu svoju tvrdnju ne iznosim paušalno, utemeljena je u terenskom angažmanu i radu u svih šest opština koje pripadaju srbijanskom Sandžaku. Teza po kojoj je nacionalne savjete, pa i Bošnjačko nacionalno vijeće, trebalo depolitizovati i osloboditi uticaja političkih stranaka, koje su moje kolege u civilnom društvu često zastupale, pa i ja – pokazala se potpuno pogrešnom.

To je danas svima jasno, pa i akterima u međunarodnoj zajednici koji su polako zaboravili na oslobađanje nacionalnih savjeta od okova politike kroz proces depolitizacije.

Obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma, informisanje na maternjem jeziku, pa i kultura, sve je to povezano sa politikom. Greška u sistemu je jedino kada stranačka politika uzjaše Murta i Kurta i dovede do truhljenja i obrazovanja na maternjem jeziku, službene upotrebe jezika i pisma, informisanja, a vala i kulture.

Direktno učešće SDP na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće je prilika da ova politička partija izmjeri svoju snagu i vidi u kojoj mjeri je Bošnjaci u Sandžaku identifikuju kao zaštitnicu bošnjačkih prava. Strategija stranke bila je da isturi osobu koja ima nacionalnih atributa i birani jezik neophodan za predstojeću političku borbu. Vakat je bio da SDP koja u nazivu ima prisvojni pridev “sandžačka“ izađe sa svojom listom na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Nosilac liste ove partije kojoj još nije nadenuto ime je Husein Memić i to je jedino što u ovom trenutku znamo. Direktor je Kulturnog centra u Novom Pazaru i jedan od funkcionera Sandžačke demokratske partije. Konstruktivna ambicija prati njegov politički i društveni angažman i kako kažu negove stranačke kolege, ima istančan osjećaj za pravdu, koliko god to u okvirima današnjeg partijskog samoupravljanja zvuči nemoguće.

Pred njim je prvo pojavljivanje na izborima od kako je politički aktivan i historijska prilika da prvi put Sandžačku demokratsku partiju uvede u tron Bošnjačkog nacionalnog vijeća i time poslije skoro dvije duge decenije oslobodi ovu instituciju jednopartijskog svetonazora i dominacije jedne političke stranke.

Husein Memić široj regionalnoj zajednici poznat kao Beli dobar je menadžer i to je jedna od ključnih karakteristika koja ga kvalifikuje za predvodnika liste za Bošnjačko nacionalno vijeće. Dobar menadžer, ima slatkorječivu retoriku, organizacione sposobnosti, vodi računa o hataru, razumije potrebe zajednice i teži uspjehu. Nema u tome ništa loše u današnjem trenutku, naprotiv.

Vrijeme je da se konačno karte promiješaju, stolice pomjere, promaha prodrma i kuća okreči. Ostaje nam da vidimo imena, prezimena i tabirimo biografije osoba koje će SDP kandidovati za buduće vijećnike.

Izvor: Sandzacke.rs