Pramenković: Tačno je da postoje tendencije i pokušaji albanizacije Bošnjaka

0
300
blank
Foto: SPP

Rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u prethodnom periodu, nažalost, ne možemo okarakterisati pozitivno. Prvenstveno u pogledu nadležnosti Vijeća, kaže u intervjuu za Danas Misala Pramenković, nosilac liste “Jedinstvo za slobodno Vijeće” Stranke pravde i pomirenja (SPP) za izbore za BNV.

– Ali i brige o ostvarivanju nacionalnih prava bošnjačkog naroda u Srbiji na individualnom i kolektivnom planu.

Kakav rad BNV treba da bude u novom sazivu?

– BNV u narednom mandatu mora raditi u punom kapacitetu, kako bi se nadoknadilo sve što je propušteno. Tu, prije svega, mislim na unapređenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku, afirmaciju bošnjačke kulture, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Da li je moguće jedinstvo u bošnjačkoj zajednici i pod kojim uslovima?

– Jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji je moguće i to je ono čemu svi moramo težiti. Jedinstvo se mora bazirati na principima očuvanja našeg vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta, uz mogućnost da partijsku politiku stranke vode na način kako smatraju da treba. BNV mora biti institucija okrenuta svim Bošnjacima bez diskriminacije. Glavna misija trebala biti okupljanje svih Bošnjaka oko identitetskih vrijednosti. Vijeće mora bitifaktor okupljanja i ujedinjenja Bošnjaka i mi se za to zalažemo.

Koliko su argumentovane tvrdnje o pokušaju albanizacije Bošnjaka u Sandžaku?

– Tačno je da postoje tendencije i pokušaji albanizacije Bošnjaka, a apsurd je da su takva nastojanja naišla na otvorena vrata kod aktuelnog saziva BNV. Pitanje identiteta je pitanje definiranja onoga što jesmo, a sigurnost u vlastitu identitetsku odrednicu, predstavlja branu bilo kom pokušaju albanizacije. Na nama je da individualno i kolektivno afirmišemo identitetske odrednice, a to se mora raditi sa pažnjom institucija u sistemu. Tu najveću odgovornost snosi BNV.

Vaš prvi potez u novom sazivu BNV?

– Otvorićemo Savjet za sve Bošnjake, radićemo na tome da to bude respektabilna i transparentna institucija, a ne institucijja zatvorena za javnost i građane. Među prioritete uvrstićemo reviziju planova i programa, kao i udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku, a sve u cilju povećanja broja učenika koji nastavu pohađaju na maternjem jeziku.

Koji su prioriteti Vaše liste?

– Mi smo izašli sa jasnim programom, koji predstavlja dobru platformu za rad Savjeta. Smatramo, da se sa pozicije Savjeta još mora mnogo više zraditi. Posebnu pažnju posvetićemo projektima obnove i afirmacije naše materijalne kulture, kao što je obnova Stare čaršije u Novom Pazaru, tvrđave u Sjenici…

Poruka biračima?

Pozivam, sve Bošnjake i Bošnjakinje u Srbiji da vrednuju rad i rezultate, a ne predizborna obećanja, da izaberu autentične predstavnike svoga naroda, da pametno biraju i izaberu najbolje.

Izvor: Danas.rs