Zukorlić: Pitanje bosanskog jezika za državu postalo bitno 2010. godine

0
322
blank
Foto: Pešter TV

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić rekao je večeras Nirnbergu da je pitanje bosanskog jezika u Sandžaku postalo aktuelno 2010. godine, kada je, kako je kazao, Muamer Zukorlić pobijedio na tadašnjim izborima za BNV.

“I vi u dijaspori ali i javnost u Sandžaku mora da zna da je pokret koji je ustanovio rahmetli muftija te 2010. godine ubjedljivo pobijedio na izborima za tadašnji saziv BNV. Nakon toga, učinjena je historijska nepravda našem pokretu. Gubitnici su nezakonitim malverzacijama preuzeli vođenje BNV, pa je pitanje bosanskog jezika i za državu Srbiju postalo važno, jer smo do tada zajedno sa Romima bili na margini kao nacionalna zajednica. Muftija nije odustao od borbe da se ta praksa prekine i u tome je tada uspeo, bez obzira na sve okolnosti, rekao je Zukorlić na tribini “Bošnjaci, jedinstvo i sloboda” koja je održana u ovom njemačkom gradu.

blank
Foto: Pešter TV

On je govoreći na tribini, istakao i da će na predstojećim izborima za novi saziv BNV-a, ekipa ljudi nosioca muftijinog amaneta, okupljena oko dr. Misale Pramenković, donijeti svjetlost i slobodu u tu instituciju, koja decenijama živi u mraku i potpunoj blokadi.

“Mi i nakon toliko godina u kojima iste ljude gledamo u Vijeću, se borimo sa istim problemima. Sve nam je manje djece u nastavi na bosanskom jeziku, i tim pitanjem se ozbiljno i hitno moramo baviti. Vijeće, takođe, konstantno sprovodi i medijsku blokadu prema medijima koji im nisu po volji, uskraćujući svojim sopstvenim biračima pravo da znaju ko i na koji način ih predstavlja u toj važnoj instituciji za Bošnjake. Zato uskoro u Vijeće donosimo pozitivnu energiju i politiku realnih i konkretnih projekata”, naglasio je Zukorlić.

Zukorlić je najavio da će 6. novembra na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru biti održan veliki, spektakularni centralni skup liste “Jedinstveno za slobodno vijeće”, na kojem će, između ostalog, biti premijerno izvedena i kasida posvećena muftiji Muameru Zukorliću.

Izvor: Pešter TV