Artan Kurti novi generalni inspektor crnogorske tajne policije, dva puta osuđivan

0
1064
blank
Foto: Ulcinj info

Vlada Crne Gore imenovala je danas za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija, za kojeg ministar odbrane Raško Konjević tvrdi da je osuđivan za pokušaj ubistva, prenosi Euronews.

Kako je Konjević rekao na sjednici Vlade, Kurti je osuđivano lice i kao takav nije pogodan kandidat za inspektora u Agenciji za bezbjednost.

“U biografiji nisu navedene stvari stvari koje imaju stepen negativnosti koje bi mogle da ga ozbiljno diskvalifikuju kao kandidata. Jer smo mi na sjednicama Vlade pravili ‘diskvalifikacije’ za stvari koje su bile u postupcima bez pravosnažnosti. U ovom slučaju, ukoliko su moje informacije tačne, pokušavam to pažljivo da iskažem, bojim se da imamo stvari koje, nakon osuđujućih pravosnažnih presuda za krivična djela koja imaju stepen težine, čini mi se da to ne treba da budu kvalifikacije za jedno takvo mesto. Ponavljam, ukoliko grešim unapred se izvinjavam. Ali, cijenim da smo kod ovako osjetljivih mesta, prethodno mogli provjeriti određene stvari, a ne da dolazimo u ovakvu poziciju. Razumijem, vi imate pravo na ovakav prijedlog”, kazao je Konjević.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je biografija Kurtija provjerena i da nije bilo nikakvih spornih presuda u njoj, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

“To je jedino relevatno”, istakao je Abazović, dodajući da Crnoj Gori treba ovakav profil ličnosti kao kontrolor za ANB.

Međutim, nekoliko sati kasnije, crnogorski mediji su objavili izvode iz sudske dokumentacije koji dokazuju da je Kurti osuđivan dva puta, jednom kako maloljetnik, a drugi put kao punoljetno lice.

On je osuđivan 2004. i 2009. godine, a tražio je brisanje iz kaznene evidencije.

Kako prenose podgoričke Vijesti, on je učestvovao u pucnjavi koja se dogodila u Ulcinju 9. februara 2004. godine Rikardo Oroš zadobio je lakše tjelesne povrede i nakon ukazane prve pomoći u lokalnom Domu zdravlja prebačen je u bolnicu u Baru. Na njega je pucao, tada osamnaestogodišnji, Artan Kurti.

Izvor: Euronews