BKZ LUKSEMBURGA SUPROTNO SPP-u: Abazović je pomagač velikosrpske politike u Crnoj Gori

0
696
blank
Foto: Facebook

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore boravio je u Liksemburgu gdje se sastao sa predstavnicima crnogorske dijaspore, odnosno pretežno bošnjačkim udruženjima. Kako je saopćeno, razmijenili su mišljenja o mogućnostima ekonomske i kulturne saradnje Crne Gore i Luksemburga, aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i spekulacijama o mogućnostima izmjene i dopune Zakona o državljanstvu.

Kako je saopćeno iz Kabineta potpredsjednika Vlade, na sastanku Abazovića i crnogorske dijaspore, prisustvovali su ambasador Crne Gore u Luksemburgu Ivan Leković, kao i predstavnici udruženja dijaspore – “Zavičajni klub Bihor”, “BD Fond”, “Luksemburg-Montenegro”, “Cooperation Montenegro Luksemburg”, “Kulturno informativni centar Crne Gore u Luksemburgu”, “Bošnjačka kulturna zajednica”, kao i predstavnik Literalnog kluba.

No, na ovu vijest reagovao je predstavnik BKZ za Luksemburg Muhamed Ćeman koji je naveo da “nikakav predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), barem ove naše u Luksemburgu, nije prisustvovao skupu na kojem dominira izgužvana državna zastava.”

“Navod u tekstu je u tom pogledu lažan. A ko laže hoće i da ukrade, tvrdi iskustvom podučen narod! Mi nismo, poznato je, blagonaklono gledali ni na prethodnu vlast u Crnoj Gori, prvenstveno (ali ne i jedino) zbog njenih asimilatorskih pretenzija naspram bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, a kamoli da na noge idemo Dritanu Abazoviću – ključnom facilitatoru realizacije velikosrpske politike u Crnoj Gori a time i u dijelu Sandžaka, čiji koalicioni partneri bi, sami tvrde, najradije oduzeli državljanstva crnogorskoj tj. prvenstveno bošnjačkoj dijaspori – sistematski najurivanoj iz Crne Gore, dok bi preostale Bošnjake u toj zemlji hladnokrvno likvidirali po ugledu na one u Srebrenici, ili pak poput onih ubijenih u bijelopoljskim Šahovićima (1924).

U neradom izboru Između dva zla, asimilatora ili genocidnih facilitatora, preferiramo prve, jer im se vjerujem možemo daleko lakše suprostaviti – edukacijom i obrazovanjem. Kako god, mi ne odustajemo tako lahko od naših principa, pa tako proces stvaranja ‘srpskog sveta’ u BKZ Luksemburga neće naći pomagača, a nadamo se ni u našim simpatizerima”, naglasio je Ćeman.

Mnoge su zatekli ovakvi disonantni tonovi iz BKZ Luksemburga u odnosu na ostatak njihovih kolega u Sandžaku, koji su dio koalicionog aranžmana SPP Muamera Zukorlića sa Abazovićem, a čiji je BKZ kulturni produžetak.

Čak su kao benefit takvih aranžmana dobili i neke pozicije u novoj vlasti Crne Gore. Stoga se mnogi pitaju kako je to za BKZ Luksemburga Abazović ključni igrač velikosrpake politike u Crnoj Gori, a za Zukorlića i Kalača on je poželjan politički parner.

Izvor: Sandzacke.rs