Crna Gora od petka uvodi digitalnu COVID potvrdu

0
533
blank
Foto: Shutterstock

Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom COVID sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mjere u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Podsjećaju da je najavljeno da će u noćne klubove, diskoteke i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Nacionalna digitalna COVID potvrda, po uzoru na EU digitalni COVID sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sljedeće podatke:

1) Da je osoba u cjelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv COVID19 virusa
2) Datum i vrijeme negativnog PCR testa na COVID19 virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata)
3) Dokaz da je osoba preboljela COVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa
4) Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati).

Digitalna COVID potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obje verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju. S obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan, ili više, od gore navedenih uslova, digitalna COVID potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kojem vakcinalnom punktu.

Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

Korišćenje digitalne COVID potvrde je jednostavno. Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani “sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolijevanje od COVID19 infekcije i brzi antigenski test.

Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim mjerama.

Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno mjerama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde. Digitalna COVID potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš.

Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbijeđena digitalno potpisanim QR kodom. Status stranaca u Crnoj GoriU Crnoj Gori se prihvata EU digitalni COVID sertifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vrijeme, postoji rješenje i za turiste koji posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u ovoj državi. Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana, prenosi Radiosarajevo.ba.