Da li Saudijska Arabija shvata da je trenutno izolirana od svoje sunijske sredine?

0
1454
blank

Piše: Dr. Abdullah el-Nefisi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati suočit će se sa američkim sudovima zbog optužbi za štetu koju su nanijeli Kataru i očuvanju sigurnosti Zaljeva kao i očuvanju međunarodne sigurnosti, a Katar će pobiti sve dokaze o finansiranju terorizma i dokazati da zapravo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati podržavaju terorizam.

Sve strane će iznijeti na vidjelo dokumentaciju koja uključuje informacije međunarodnih obavještajnih službi, a supersile će iskoristiti priliku da potaknu druge zemlje da uzmu učešća u ostvarivanju veće finansijske i političke dobiti. Američke obavještajne agencije već su počele ukazivati na niz situacija koje se odnose na sudjelovanje UAE i Saudijske Arabije u finansiranju globalnog terorizma, uključujući i podršku Sjevernoj Koreji.

Također je počelo iznošenje dokaza da su UAE najveća država (mjesto) na svijetu za pranje novca, krijumčarenje droge, prostituciju i pljačkanje narodnog bogatstva od strane vladara.

Na spisku za podizanje optužnice protiv UAE naći će se sve zemlje koje su imale štete zbog pranja novca, a u skladu sa međunarodnim konvencijama o borbi protiv pranja novca.

Američke obavještajne službe i Ministarstvo odbrane ukazali su također na prodaju iranske nafte pod imenima firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u toku američkih sankcija Iranu i njihovu direktnu podršku vojnoj i nuklearnoj proizvodnji u Iranu.

Unutar američkog društva sve više je onih koji postavljaju pitanje zašto su UAE više na meti od Saudijske Arabije, kada su oni ubijeđeni da je Saudijska Arabija izvor terorizma.

Ujedinjeni Arapski Emirati polahko shvataju da će oni biti žrtveno janje u sljedećoj fazi. To se jasno razumije i iz izjave njihovog ministra Envera Karkaša da je Saudijska Arabija zaokupljena finansiranjem terorizma i da ga pokušava ograničiti. Karkaševo objašnjenje opasnosti u kojoj se nalazi Saudijska Arabija sadrži i implicitnu prijetnju koja glasi: “Nemojte misliti da ćemo sami pasti!”

Uglavnom, grudva snijega se zakotrljala i ona će usisati u sebe i bosonoge beduine i čobane koji se danas natječu u gradnji visokih staklenih tornjeva, kao i njihove umove pune pustinjskog pijeska.

Ova tema je važna iz dva razloga.

Prvo, Iran je završio svoju akciju ”čišćenja” Iraka od sunija (grad po grad, selo po selo), i ostvario potrebnu demografsku promjenu, obznanivši da je predstava zvana Isil završena.

Drugo, gdje će otići četvrtina milijuna mobiliziranih i naoružanih šiijskih vojnika ako oni smatraju da je Saudijska Arabija prva strateška prijetnja šiijama i izvor (baza) Isila?

Šta će učiniti tolika vojska ako se zna da oni imaju svoje braće šiija u saudijskim pokrajinama koji misle da su potlačeni i da šiije tvrde da su većina u Bahreinu i Kuvajtu, te da su tamošnje vlasti okupirale njihove zemlje?

Šta će učiniti tolika vojska ako smatraju da je u Saudijskoj Arabiji teroristički režim koji je okupirao Mekku i Medinu?

Šta znači šiijsko gomilanje ogromnih količina oružja u Al-Nukhibu pokraj saudijske granice!?

Hoćemo li ih uskoro vidjeti kako napadaju Saudijsku Arabiju pod izgovorom borbe protiv Isila ili pak pod izgovorom pomoći i podrške šiijama unutar Saudijske Arabije?

Je li vrijeme da ”najveći plod” (Saudijska Arabija) uđe u iransku korpu pod pokroviteljstvom zemalja bliskih Americi, ili je plan podjele Kraljevine Saudijske Arabije već spreman iz nekog drugog mjesta i čeka se samo signal za početak njegove provedbe?

Je li Saudijska Arabija spremna za ove izazove ili je zauzeta Katarom, i je li sada shvatila upozorenja Njemačke i Turske da će se region zapaliti i da je Katar samo zamka?

Ako bi četvrtina miliona naoružanih šiija preselila u Siriju da bi izvršili zadatak, zna li Kraljevina Saudijska Arabija da će doći red na nju i da taj trenutak zavisi samo od postojanosti Sirijaca u borbi?

Hoće li Saudija stati uz sirijske revolucionare ili je ona zauzeta podrškom Kurdima prkoseći Erdoganu?

Da li Kraljevina Saudijska Arabija shvata da je trenutno izolirana od svoje sunijske sredine demontiranjem Vijeća za saradnju arapskih zemalja Zaljeva, zatim prekidanjem veze sa Turskom i njezinim iscrpljivanjem u jemenskom ratu prije početka napada na nju?