Đerlek otvorio prvi Forum o regionalnom razvoju Vojvodine

0
275
blank
Foto: Miloš Perić/Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj

Ministar bez portfelja zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek otvorio je prvi Forum o regionalnom razvoju Vojvodine, održan na Vrdniku.

Forum bi trebalo da doprinese unapređenju politike regionalnog razvoja i postizanju boljih rezultata u toj oblasti.

Ministar Đerlek ocijenio je da je za unapređenje područja koji ne prate razvoj države, neophodno staviti akcenat na oblasti nove regionalne politike: transfer tehnologije, inovacije, prekvalifikacije i otvaranje novih radnih mesta kroz podršku privredi i privlačenje investicija.

Ministar Edin Đerlek naglasio je da ovaj forum ima za cilj aktueliziranje teme regionalnog razvoja, koja je, po njegovom mišljenju, prilično magrinalizovana.

“Jedan od ciljeva je da opet pričamo o tome, jer je država mnogo uložila u različite delove. Nove mjere koje ćemo uspostaviti, pre svega tiču se strateških i razvojnih dokumenata koji imaju za cilj da smanje ove disparitete. Ne možemo dozvoliti da se samo Beograd razvija, jer Srbija ima veliki potencijal i na tome ćemo raditi. Tu ćemo iskoristiti resurse svih naših regiona”, kazao je Đerlek.

Regionalni razvoj, prema njegovim riječima, mora biti jedna potpuno nova tema u Srbiji budući da ima ogroman značaj sa aspekta ekonomije, stabilnosti i bezbjednosti države.

“Uskoro ćemo imati usvajanje programa o podsticaju regionalnog rasta gdje će sve regionalne agencije moći da kandiduju svoje projekte. Najvažnija stvar je potpuno redizajniranje regionalne politike, pored plana razvoja koji izrađuje Sekretarijat za javne politike”, objasnio je ministar.