Đukanović i Milatović odmjeriće snage 2. aprila

0
189
blank

Prema preliminarnim rezultatima glasanja za predsjednika Crne Gore, snage u drugom krugu u trci za predsjedničku poziciju odmjeriće akrtuelni šef države i kandidat DPS Milo Đukanović koji je jučer osvojio 35,3 odsto glasova, i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović koji je na upravo završenim izborima osvojio 28,9 odsto glasova. Drugi krug izbora biće održan 2. aprila. Predsjednički izbori raspisani su 16. januara.

Kampanja je bila uglavnom mirna i bez, kako to obično zna biti u Crnoj Gori, pretjerano “teških riječi”. Nije bilo uobičajenih tenzija. Retorika je bila umivenija nego ranije. Glavne teme tokom kampanje su država, i njen suverenitet, evropska budućnost, ali i ekonomske, pa se često govorilo o platama, penzijama, standardu. Ono što se može reći jeste i da je ova kampanja obilovala populizmom. Tretirane su brojne teme koje nemaju previše konekcije sa funkcijom predsjednika, ali se čini da su bile i tabanje terena i za naredne parlementarne izbore.

Kampanja je bila kratka. Sam početak je obilježilo to što je lider PES-a Milojko Spajić ispao iz izborne trke jer Državna izborna komisija DIK nije prihvatila njegovu kandidaturu. Tri člana DIK-a su glasala za, četiri protiv, dok su četiri bila uzdržana. Spajić se kandidovao ali je dokazano da ima prebivalište u Srbiji, kao i državljanstvo te države. Nakon što je Spajićeva kandidatura odbijena, u trku za predsjednika se uključio drugi čovjek PES-a Jakov Milatović.

Ovo su neke ključne poruke tokom kampanje dva kandidata koja idu u drugi krug.

blank
Centar za demokratsku tranziciju

Odbrana opstanka države i njene evropske budućnosti

Đukanović je tokom predizborne kampanje poručio da na ovim izborima Crna Gora brani, ne samo odabrani put u budućnost, nego i sam opstanak države, jer samo takva Crna Gora građanska, multietnička i evropska može trajati.

Zato Crnoj Gori sada, kazao je Đukanović, dodatno trebaju odgovorni, ozbiljni, lojalni, kompetentni ljudi na njenom čelu, a ne avanturisti, umišljene veličine, kopije istorijskih lažnih spasilaca, poput Šćepana Maloga.

Đukanović je poručio da je on započeo sam proces pridruživanja Evropskoj uniji, te da će ga dovršiti tokom njegovog narednog mandata.

“Crna Gora će, siguran sam, kroz pet godina biti spremna za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Za razliku od gotovo svih mojih konkurenata ja sam imao privilegiju da se dugo bavim državnim poslovima, tako da se za ponovni izbor ne preporučujem slatkorječivim predizbornim željama nego značajnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila proteklih decenija. Na njih sam već podsjetio”, rekao je Đukanović.

blank
Centar za demokratsku tranziciju

Institucije će prodisati

Milatović je na završnoj konvenciji u Podgorici kazao da će Crna Gora biti uspješna država, u kojoj građani žive dostojanstveno od svog rada i znanja.

“Očistićemo Crnu Goru od korupcije i prljavštine, i sve crnogorske institucije će prodisati”, poručio je Milatović.

To je, kako je rekao, ideja po kojoj će Crnu Goru povesti pravim putem.

“To je Evropa sad! Zajedno smo pokrenuli Podgoricu u oktobru, zajedno ćemo promijeniti Crnu Goru 19. marta”, naveo je Milatović.

Kako je naveo Milatović, za razliku od političkog protivnika, njemu je javni interes prioritet.

Izvor: CdM