Firma sa američke “crne liste” dobila ugovor za rekonstrukciju puta Novi Pazar – Raška

0
366
blank
Foto: Novi Pazar put

Javno preduzeće “Putevi Srbije” potpisalo je ugovor sa kompanijom “Novi Pazar put” vrijedan preko milijardu i po dinara, odnosno, 13,2 miliona eura, za rekonstrukciju 17,9 kilometara dugog magistralnog puta Novi Pazar – Raška.

U odluci o potpisivanju ugovora, objavljenoj u Službenom glasniku, navedeno je da je ponuda (1,4 miijarde) kompanije “China Civil Engineering Construction Corporation” iz Kine bila povoljnija, ali da je odbijena zbog kršenja politike Evropske investicione banke za borbu protiv korupcije.

Za taj posao bila je zainteresovana i kompanija “Ek-pet” iz Turske čija je ponuda iznosila preko 1,7 milijardi dinara, odnosno, više od 14,7 miliona eura, piše Radiostoplus.com.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrue Tomislav Momirović najavio je prije par dana da će radovi na rekonstrukciji tog putnog pravca početi za mjesec dana.

Radovi na rekonstrukciji ovog putnog pravca trebalo bi da traju 16 mjeseci i obuhvate uklanjanje i rušenje oštećenih konstrukcija, ivičnjaka i kolovoza, pripremu podloge i nanošenje novih slojeva asfalta, uz uklanjanje telekomunikacionih i optičkih instalacija.

Od izvođača se očekuje i da izvrši rekonstrukciju mostova, sistema za odvodnjavanje, postavi bankine, LED rasvjetu, nove saobraćajne znakove, izgradi potporne zidove, ali i sve druge radove propisane glavnim projektom.

Rekonstrukcija će zajednički biti finansirana od strane Evropske investicione banke i Republike Srbije.

Izvor: Radiostoplus.com