Hafiza Demirović – prva Bošnjakinja u Skupštini Srbije

0
1289
blank

Hafiza Demirović (1928-2000) prva je Bošnjakinja advokat i poslanik u Skupštini Srbije. Imala je bogatu i uspješnu karijeru, od sekretara Antifašističkog fronta žena u Tutinu, pomoćnika upravnika Doma zdravlja u Tutinu, načelnice Odjeljenja za opštu uparvu opštine Tutin, poslanice Organizaciono-političkog vijeća Skupštine Socijalističke Republike Srbije, pravnice i direktorke Komunalnog zavoda za socijalno osiguranje u Novom Pazaru, postala je uspješna samostalna advokatica.

Mnogi će ovu hrabru i odvažnu Bošnjakinju pamtiti kao nekoga ko je stegao petlju da se krajem 60- tih godina prošlog vijeka suprotstavi naredbi Komiteta Komunističke partije u Novom Pazaru da povuče svoju kandidaturu za mjesto direktorke Komunalnog zavoda za socijalno osiguranje. Ona je izabrana na ovu funkciju, međutim, predstavnici Komiteta i opštine su protiv nje pokrenuli neviđenu hajku, pa je na brojnim sastancima njen slučaj bio jedina tačka dnevnog reda, optuživali su je da je unijela razdor medju Muslimane i Srbe, što nije odgovaralo istini.

Takva kampanja vratila se Komitetu i opštini kao bumerang – Hafiza je postala prava heroina ne samo među Bošnjacima i Srbima Novog Pazara i Sandžaka, već cijele tadašnje Jugoslavije, jer je u to vrijeme država širokim korakom išla prema demokratiji, libralizaciji ekonomije i odvanju poslova partije od upravljanja komunalnim preduzećima.

Tada je čak i režimski list Komunist počeo da objavljuje pisma podrške Hafizi koja je dobijala od od njihovih čitaoca iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Dobitnica je brojnih priznanja lokalnih vlasti i organizacija za svoj rad, odlikovana je Ordenom rada drugog reda, kao i Poveljom za uspješan dugogodišnji stručan rad u advokaturi od Advokatske komore Srbije.

Izvor: Sehara.me