Kuća Jusufagića, tipična begovska kuća u sjevernom dijelu Sandžaka

0
316
blank
Foto: gradprijepolje.com

Prijepolje, grad poznat po svojoj bogatoj historiji i kulturnom nasleđu, krije brojne skrivene priče unutar svojih drevnih građevina i uskih ulica. Među njima se ističe Jusufagićeva kuća, koja predstavlja ponosni prikaz tradicionalne begovske arhitekture koja se nalazi na području Sjevernog Sandžaka i Limske doline.

Ova kuća, smještena na strateškoj tački na brdu sa kojeg se pruža pogled na srce grada, pruža prelijep pogled na Prijepolje i okolinu.

Kuća Jusufagića nekada je bila simbol moći i bogatstva jedne porodice, a danas je rekonstruisana i očuvana zgrada. Služi kao muzejski depo i zaštićeno je kulturno dobro i predstavlja tipičnu begovsku kuću iz 19. stoljeća. Kuća Jusufagića na Čairu svojim autentičnim enterijerom predstavlja način života građanske bošnjačke porodice u Prijepolju.

Porodica Jusufagić, koju čine braća Ibrahim, Husnija i Emin, izgradila je kuću i uselila se u nju 1888. godine. To se poklopilo sa rođenjem njihove sestre, koja je tada u kuću dovedena kao dijete. Prema riječima etnologa Miroslave Ljujić, u kući je kasnije boravila porodica Musabegović.

Posebnu pažnju privlači arhitektonska struktura kuće. Prizemlje, izgrađeno od čvrstog kamena, služilo je kao zaklon od teških zimskih mjeseci, dok je gornji sprat, izgrađen po prepoznatljivom sistemu skeleta Bondruka sa ispunom od kamena, pružao utočište tokom vrelih ljetnih noći.

Kuća Jusufagića nije zanimljiva samo zbog tradicionalnog građevinskog oblika, već i zbog bočnog izlaza na sprat, koji je, kao i mnoge druge kuće iz tog doba, omogućavao njenim stanovnicima da brzo pobjegnu u slučaju nepoželjnih posjetitelja.

Visoki ogradni zid, bunar, pomoćni objekti i podjela dvorišta na muški i ženski dio su sastavni dijelovi bašte.

Ispod prozora se nalaze zidane šupe. Većina posuđa je ručno rađena, sastoji se od ravnih, plitkih ili dubokih tanjira sa poklopcima u obliku čaše, metalnih lonaca, tava, demirlija, kaca, juga, džezva… Tepisi pokrivaju podove.

Kao najisplativiji građevinski materijal za izgradnju kuće korišteni su lomljeni kamen, blato i drvo. Iako nema pretjeranih ukrasa, sve je vješto izrađeno kako bi se stvorila funkcionalna i vizualno privlačna cjelina. Kuća ima simetričnu osnovu i centralni hodnik, koji se proteže izvan glavne strukture na prvom spratu i stvara divanhanu, izbočeni prostor zatvoren prozorima.

Kuća Jusufagića je nadaleko poznata kao istaknuti simbol tradicije, ali Prijepolje posjeduje i druga izuzetna arhitektonska blaga poput kuća Šećeragića, Čičića, Špirtovića, Bišića, Musabegovića, Mušovića, Čuzovića.

Zajedno, ove strukture pretvaraju grad u živahan muzej koji prikazuje njegovu bogatu kulturu i tradiciju, omogućavajući posjetiteljima i lokalnim stanovnicima da iskuse osjećaj putovanja u prošlost.