Milatović: Mislim da bi Crna Gora trebalo da bude dio Otvorenog Balkana

0
310
blank

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao da smatra da bi Crna Gora trebalo da postane dio Otvorenog Balkana.

“Da li se regionalne ekonomske integracije obavljaju oko CEFTA, Berlinskog procesa ili u okrilju Otvorenog Balkana? Mislim da su to paralelni procesi koji su komplementarni”, rekao je Milatovič u intervjuu Nedeljniku.

Kaže da je bio transparentan oko Otvorenog Balkana u kampanji.

“Dobio sam istorijsku podršku građana i trenutno imam najveći legitimitet u Crnoj Gori da govorim o tim temama. I mislim da su i građani onda bili jasni kada je riječ o toj temi. Mislim da bi Crna Gora trebalo da postane dio Otvorenog Balkana”, navodi Milatović.

On je kazao da je Evropska unija nastala kao ideja regionalnog ekonomskog integrisanja zemalja Beneluksa, Njemačke, Francuske i Italije.

“Mi često na Balkanu kada pričamo o evropskim integracijama zaboravljamo naše regionalne ekonomske integracije. To je meni postalo potpuno jasno dok sam boravio na Zapadu. Poznato je da sam radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja je klasična mejnstrim međunarodna finansijska organizacija, i između ostalog podržava tranziciju zemalja Zapadnog Balkana”, kazao je Milatović.

Ističe da je na tom poslu dosta sarađivao sa institucijama EU.

“To su jedne od onih očiglednih stvari koje primetimo i čiju važnost shvatimo tek kada se izmjestimo iz našeg okruženja i sagledamo stvari iz drugačije perspektive2, poručio je Milatović.

Izvor: Nedeljnik.rs