Munevera Botić je najljepša gospođa njemačke pokrajine Baden-Württemberg

0
1268
blank
Foto: Privatna arhiva/Express.ba

Život Bosanke Munevere Botić iz Kotor Varši bio je zaista turbulentan. Počevši od njene otmice u Bosni, preko surovog života sa tadašnjim suprugom, bježanja i skrivanja od njega, do dolaska u Njemačku i trona najljepše žene njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

Ova žena umjetničkog imena Nelly Sigmann pobjedila je samu sebe, ali i sve one koji su htjeli da joj život unište.

Pobjeđivala je dva puta, 2019. i 2021. godine. Sve bi se to moglo nazvati životom jedne pepeljuge, koja se podigla iz pepela. Munevera već punih 27 godina živi u Njemačkoj, piše Express.ba.

“U ratu sam bila kidnapovana, na silu vjenčana, odvezena i zatvorena u Bugojnu. Kada sam izašla na kratko da kupim brašna, presreo me je, vezao, ubacio u kola i odveo. Tek kada smo zajedno došli u Zagreb da tražimo vizu za Njemačku tu sam uspjela pobjeći od njega. Tada nisam još bila punoljetna. U to vrijeme tokom boravka u Zagrebu bila sam trudna.

blank
Foto: Privatna arhiva/Express.ba

Na svu sreću, u našoj ambasadi sam upoznala jednog Nijemca sa njegovom suprugom, a koji je imao svoju humanitarnu organizaciju. Tu sam se u tajnosti njemu povjerila i on me je odmah smjestio u žensku kuću u Zagrebu. Oni su bili svjedoci kada me je taj moj suprug trudnu tukao. U devetom mjesecu trudnoće, na svu sreću, uspjela sam da se prebacim u Njemačku. Taj moj, sad već bivši muž, ostao je, u Zagrebu”, kaže Munevara, i nastavlja:

“U Njemačkoj sam na početku kratko boravila u jednoj porodici, ali i odatle sam morala otići, jer mi nisu dozvoljavali da mnogo jedem, jer kao nisu dovoljno novca dobivali za mene. Kasnije mi je država obezbjedila stan u koji sam se smjestila sa mojim tek rođenim sinom. Iskreno, ni tu me život nije mazio, kada sam upoznala čovjeka.

blank

Nijemca, za kojeg sam se udala, ali njegovi su bili protiv tog braka, jer nisu bili sretni što je oženio strankinju-izbjeglicu. Kao da su se problemi lijepili za mene. Sa njim sam dobila kćerku, pa sam na kraju ostala sama sa dvoje djece. Ali, nisam se predavala”, priča za Express Munevera.

Kao prava i hrabra Bosanka Munevera se nije predavala, uzela je život u svoje ruke, samo da bi prehranila svoju djecu. Prije svega naučila je njemački jezik, dobila zaposlenje u jednoj firmi za obezbjeđivanje objekata, radila je kao fotomodel…

Na OVOM LINKU pročitajte životnu ispovijest Munevere Botić alias Nelly Sigmann.