Nasilje u školama: Protestna okupljanja prosvjetara u 47 gradova u Srbiji

0
179
blank
Screenshot: N1

U 47 gradova i opština u Srbiji počeo je protest prosvjetnih radnika sa samo jednim zahtevom – da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica. Povod za protest bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku.

Jedan dio nastavnika iz tog grada pridružio se kolegama iz Kruševca, gdje su se okupili da, kako su naveli, izraze bunt protiv nasilja koje vide na svakom koraku.

Protest je počeo i u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, gdje se prema rečima reportera N1, okupio veliki broj nastavnika koji nose i transparente sa imenom škole iz koje dolaze. Oni su najavili i protestnu šetnju do Ministarstva prosvjete u Nemanjinoj ulici, gdje će ponoviti svoj zahtev da dobiju status službenog lica.

Nasilje u školama, na čelu sa slučajem u Trsteniku kada su učenici napali profesoricu i izmakli joj stolicu, pokrenulo je lavinu, pa osim osude javnosti, stiže i otvorena podrška sindikatima da istraju u zahtjevima.

Podsjetimo, Nastavničko vijeće Tehničko škole iz Trstenika, u Srbiji, donijelo je odluku da se učenici koji su izmakli stolicu nastavnici i sve to snimali, isključe iz ove škole.

Oni više neće moći do kraja ove godine da se upišu u bilo koju drugu školu u Trsteniku.