Nazire li se kraj aktuelne Vlade Crne Gore

0
598
blank
Foto: FOS Media

Od uspostavljanja nove Vlade u Crnoj Gori, ova država se nalazi u konstantnim previranjima između vlasti i opozicije, ali i u posljednjih nekoliko mjeseci vidljive su sve izraženije tenizije i između suprotstavljenih strana unutar vladajućih stranaka. 

Samu vlast u Crnoj Gori čine neke od partija čij su politički koncepti međusobno suprotstavljeni, stoga je bilo i za očekivati da jedna ovakva koalcija neće dugo opstati bez međusobnih tenzija. 

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, neposredno prije izbora i nakon imenovanja uživao je veliku podršku od strane prosrpski orijentiranih stranaka, ali i vrha Srpske pravoslavne crkve. Ipak, prvi veći potres Vlade desio se nakon izvršenog pritiska na samog Krivokapića, koji je pokrenuo postupak smjene Vladimira Leposavića, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, a zbog negiranja Genocida u Srebrenici. 

Krivokapić je zbog ovog poteza u velikoj mjeri kritikovan, a čak su pritisci vršeni i na njegovu djecu, koja trenutno borave u Beogradu. 

Nova kriza unutar vladajiuće koalicije izazvao je potez Demokratskog fronta, koji je zatražio smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina od premijera Zdravka Krivokapića. Demokratski front je ujedno i najjača stranka unutar vladajuće koalicije, pa se ovo može okarakterisati kao izuzetno veliki ispit u kontekstu opstanka vlasti u Crnoj Gori. 

Dritan Abazović, lider Ujedinjene reformske akcije (URA) i aktuelni zamjenik premijera Crne Gore, naveo je da ukoliko dođe do smjene pomenutog dvojca, Crna Gora će osim toga imati i novog premijera, aludirajući na rušenje Vlade. 

Predsjednik Demokrata Crne Gore, Aleksa Bečić, oštro je odgovorio Dritanu, pozivajući da ga obori Vladu: 

“Izvoli, obori Vladu ako imaš petlje. Nemaš, naravno, i samo blefiraš da bi pokušao da trguješ kao mnogo puta do sada”, istakao je Bečić između ostalog u svojoj poruci upućenoj Dritanu Abazoviću. 

Čine se kako unutar Vlade Crne Gore sve više dolaze do izražaja međusobno suprotstavljeni koncepti, koji prijete da sruše, izgleda veoma krhku aktuelnu vlast u Crnoj Gori. 

Crna Gora je duboko podjeljenja zemlja, čemu su u velikoj mjeri doprinijeli strani utjecaji u prvom redu Srbije, ali i Rusije, koje se izgleda ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država, koja je uz to i članica NATO saveza.

Izvor: Stav.ba