Nikolaidis: Crna Gora je na rubu građanskog rata, Dritan se ponaša kao Vučićev agent

0
469
blank
Foto: avaz.ba

Andrej Nikolaidis, crnogorski književnik i komentator političkih prilika, kazao je kako je sigurnosna situacija u toj zemlji bolja nego u nedjelju, s tim da ne postoji garancija da se neće dalje komplicirati.

“Postoje najave da će se već sljedeće nedjelje održati novi protestni skup na Cetinju, ovog puta će protestovati zbog brutalnosti policije, zbog onoga što nije bila prekomjerna upotreba sile, nego aposlutna zloupotreba sile. Kako će se policija prema građanima ponašati tog puta ostaje da vidimo”, kaže on.

Govorio je i o mogućem raskolu u vladajućoj koaliciji.

“Politička situacija je moguće još složenija nego što je bila prije zbivanja u nedjelju, jer sve vrije u vladajućoj koaliciji. Najavljuju se smjene čelnika policije, informirani smo da je premijer Krivokapić tražio od ministra unutrašnjih poslova da smijeni glavnog zapovjednika policije, što je ovaj odbio, potom je premijer zaprijetio da će smijeniti ministra policije, nisam siguran da za to ima većinu u parlamentu, tako da će biti zanimljivo sljedećih dana”, prenosi Jutarnji list.

Posebno se dotakao potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića, za kojeg nema baš najljepše riječi.

“Gospodin Abazović se ponaša kao agent gospodina Vučića. On je uz neviđenu medijsku pompu imenovan na tu poziciju i na poziciju koodinatora svih sigurnosnih službi. Očekivanja od Abazovića od srpskih nacionalista bila su velika i mogu konstatirati da je sva ispunio, tako da ne vidim kraja ljubavi Vučića s jedne i Abazovića s druge strane. Abazovića je, kao i ostatak vlade, praktično imenovao u manastiru Ostrog mitorpolit Amfilohije, koji je u međuvremenu umro, a zamijenio ga je Joanikije i to je sam Abazović priznao i tvrdo je dokumentirano i niko to ne negira. To je vlada koju su postavili svećenici”, rekao je Nikolaidis.

Fotografije leta helikopterom smatra neprimjerenima.

“Ako je to s jedne strane cijena ustoličenja, a s druge strane je cijena tog ustoličenja da policija čitavih 5 sati najmanje stotinama patrona suzavca razbija po gradu, pritom ne rastjerujući demonstracije, nego ljude s ulice, onda je to ustoličenje prije moglo biti obavljeno bilo gdje drugo gdje se građani ne bi protivli tome nego u Cetinju. Meni bi bilo logično da se to obavi negdje drugdje, no oni su insistirali da to bude u Cetinju i tako doveli Crnu Goru praktički na rub građanskog rata. Ja sam bio tamo, specijalci su me pustili u Cetinje, stajali smo s rukama u džepovima i do nas su doletjela tri suzavca. Dakle, u tom trenu nije bilo nikakvih protesta, gađali su starce i starice, na kraju se ispostavilo i da je suzavcu prošao rok trajanja tako da mi ne znamo koliko smo otrovani. Imam glavobolju već tri dana nakon protesta”, kazao je on.

Izvor: Jutarnji list