POLICIJA ČUVA POSLANICU: Srpski ekstremisti spremali napad na Draginju Vuksanović Stanković

0
912
blank
Foto: N1

Crnogorska policija od prije dva dana obezbjeđuje mjesto stanovanja poslanice Draginje Vuksanović-Stanković, nakon što su od Agencije za nacionalnu bezbjednost dobili informaciju da je nekoliko članova ekstremnih prosrpskih navijačkih grupa pripremalo fizički napad na istaknutu crnogorsku političarku, članicu Socijaldemokratske partije, saznaje Pobjeda od više izvora iz ANB-a i Uprave policije.

Prema informacijama Pobjede, direktor Uprave policije Zoran Brđanin obavijestio je juče popodne Vuksanović-Stanković da joj je, prema operativnim saznanjima, ugrožena bezbjednost te da su, u cilju eliminisanja prijetnji, preduzeli mjere zaštite prostora u kojem stanuje, ali da, shodno procjeni, za sada nema osnova za 24-satno obezbjeđenje.

Iako naizgled hitra reakcija, sistem bezbjednosti nije funkcionisao shodno procedurama predviđenim u slučajevima ugrožavanja sigurnosti.

Pobjeda je još u petak 28. januara objavila informaciju, bez pominjanja imena i detalja, da su operativcima ANB-a proslijeđena saznanja kako pojedini članovi srpskih navijačkih grupa iz Crne Gore ,,planiraju da fizički napadnu i razlupaju privatni automobil jedne osobe iz opozicionih klupa u parlamentu, inače veoma popularne unutar suverenističkog bloka partija“.

Novinari Pobjede su imali podatak da su srpski ekstremisti targetirali poslanicu SDP-a Draginju Vuksanović-Stanković, ali nijesu kako navode objavili punu informaciju, u želji da se ne kompromituje očekivana policijska akcija.

Iako su operativna saznanja bila iz vjerodostojnog izvora, direktor ANB-a Dejan Vukšić i načelnik Nikola Laušević, prema izvorima Pobjede iz Agencije, nijesu podatak o postojanju opasnosti odmah prenijeli Upravi policije.

Čak su u početku negirali da raspolažu takvom informacijom i tek nakon razgovora sa predsjednikom SDP-a Raškom Konjevićem, direktor ANB-a Vukšić je u, petak veče, operativne podatke proslijedio vrhu Uprave policije, direktoru Zoranu Brđaninu.

A operativna saznanja bila su prilično alarmantna i zahtijevala su, kako kažu stručnjaci za bezbjednost koje je Pobjeda konsultovala, hitru reakciju.

Prema informacijama Pobjede, pripadnici ekstremnih srpskih navijačkih grupa – neki od njih su članovi ,”Delija“ – obilježili su kao metu Draginju Vuksanović-Stanković, kao jednu od istaknutih borkinja iz suverenističkog bloka.

Nastupi poslanice SDP-a u parlamentu, ali i učestvovanje u protestima prije i poslije dešavanja “desantnog ustoličenja na Cetinju 5. septembra, te otvoreno protivljenje da se Crkva Srbije postavi kao organizacija koja je iznad države i koja kontroliše vlast u Crnoj Gori – bili su ključni motivi da se skuje plan napada na Draginju Vuksanović-Stanković“, otkrivaju izvori Pobjede.

Prema tim saznanjima, Vuksanović-Stanković trebalo je da bude napadnuta u srijedu 26. januara, nakon podnevnog susreta Ženskog poslaničkog kluba sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan britanskog premijera. Planiran je bio fizički napad nakon završetka radnog ručka i razgovora, kada bi poslanica SDP-a krenula do svojih kola koja su bila parkirana u blizini Njegoševog parka.

Sticajem okolnosti, zbog jednog prethodno dogovorenog sastanka, Vuksanović-Stanković je otišla sa razgovora koji su vođeni u hotelu “Hilton“ – sat ranije.

Nemoguće je sada utvrditi da li ova operativna saznanja precizno otkrivaju sve planove i da li je napad trebalo da se odigra baš tog dana i to nakon razgovora sa međunarodnim zvaničnicima. Izvjesno je da su potencijalni napadači mogli da saznaju kretanje Draginje Vuksanović-Stanković, jer je ovaj susret bio i zvanično najavljen.

Bitna je i činjenica da informacije o prijetnji po bezbjednost poslanice crnogorskog parlamenta nijesu nastale pregledom zloćudnih objava na društvenim mrežama, već na osnovu opservacija i procjena operativaca ANB-a na terenu.

Pobjeda piše da je začuđujuće da su ljudi iz bezbjednosnog sektora “prespavali“ čitav vikend, bez ikakve reakcije, a da je iz Uprave policije Draginja Vuksanović-Stanković zvanično obaviještena o postojanju opasnosti – tek petog dana, juče oko 14 sati.