Porodica koja hoda četvoronoške: Misterija iz Turske koja je dugo skrivana

0
1018
blank
Foto: BBC

Jedna od nevjerovatnih naučnih priča dolazi iz Turske gdje je, prije nekolikoo godina, otkrivena cijela porodica koja hoda na sve četiri noge, jer pate od rijetkog sindroma koji pogađa centre u malom mozgu, koji kontrolišu ravnotežu.

Od 19 djece koju su rodili Resit i Hatidže Ulas – koja hodaju uspravno – petoro braće i sestara hoda koristeći stopala i dlanove sa zadivljujućom agilnošću.

Sestre Safije, Hacer, Senem i Emine i brat Husein su godinama mučili i vređali okrutni seljani u provinciji Hataj u južnoj Turskoj, blizu granice sa Sirijom. Gađali su ih kamenjem i nazivali uvredljivim imenima.

Šesti brat i sestra je takođe hodao četvoronoške, ali je nažalost umro sa pet godina.

Zbog ismivanja koje trpe, žene su ostajale blizu kuće, ali prema naučnicima koji su proučavali porodicu, njihov brat je ponekad lutao nekoliko kilometara i imao je osnovne interakcije sa drugim seljanima.

Niko od njih petoro nije pohađao školu, ali su mogli da nauče dovoljno kurdskog da komuniciraju sa svojom porodicom. Više od dvije decenije, postojanje porodice držano je u tajnosti, sve dok dva britanska naučnika nisu vidjela neobjavljen rad turskog profesora 2005. godine.

Turski naučnici su spekulisali da se radi o poremećaju koji je predložio evolucioni biolog Uner Tan, a koji je nazvao Uner Tan sindrom – pri kojem ljudi koji pate od sindroma hodaju četvoronožnim kretanjem i imaju ozbiljne smetnje u učenju – sugerišući da je to oblik “obrnute evolucije“.

Ali ovu teoriju je osudio britanski psiholog Nikolas Hamfri, koji ju je označio kao “neodgovornu” i “uvrjedljivu” nakon što je sam upoznao i posmatrao porodicu.

Naučnici sa Univerziteta Arhus u Danskoj zatim su pronašli biološki uzrok porodičnog poremećaja – u pitanju je cerebelarna ataksija. Istraživanje pokazuje kako izuzetno retka mutacija sprečava proteine da pravilno distribuiraju molekule masti u ćelijama.

To dovodi do defektnih nervnih ćelija, oštećenja mozga i gubitka ravnoteže, što znači da je turska porodica prinuđena da hoda i rukama i nogama kako ne bi izgubila ravnotežu i prevrnula se.

O porodici su dokumentarce snimili brojni svjetski mediji, uključujući BBC, a turska psihološkinja Defne Aruoba je planirala je da osnuje Ulas fondaciju, koja će premostiti jaz između društvenih nejednakosti i dopreti do drugih pojedinaca i porodica kojima je potrebna rehabilitacija.

Izvor: Nova.rs