Rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin bio je životni san i projekat rahmetli Šemka Kučevića

0
339
blank

“Kada smo, prvi put, na višestranačkim izborima 1996. godine preuzeli vlast nismo ni znali da će našu maglovitu predstavu o vlasti, vrijeme koje dolazi još više učiniti neizvjesnom”, kazao je rahmetli Šemsudin Šemko Kučević 28. maja 2003. godine u povodu obilježavanja Dana opštine Tutin.

Piše: Nedžad Smailagić

Ističući da je u to vrijeme trebalo odgovoriti svim izazovima, kojih je do tada bilo veoma mnogo, rahmetli Kučević je kazao da je trebalo izbeći sve zamke koje jedna mala opština ima i izaći spreman za borbu sa problemima koji dolaze.

“Nismo uspjevali koliko smo željeli, ali smo ulagali više nego što smo realno mogli. Izabrali smo teži put, koji, umjesto šminke, kozmetike i zamazivanja očiju građanima, traži više izazova i odricanja”, rekao je Kučević i nastavio:

“Definitivno neko je morao da se uhvati u koštac sa problemima u našem gradu. A ti problemi su mnogobrojni: problem strateškog razvoja naše opštine, problem urbanog razvoja, problem infrastrukture, ako i naše nastojanje da uhvatimo korak sa informatičkim dostignućima u svijetu. Radi se o kapitalnim projektima koji traže ogromna sredstva koja male opštine namaju.

Za te projekte je potrebno veliko vrijeme a oni su nama potrebni danas. Ono što smo morali da radimo počeli smo i to je u toku, prije svega izrada strateškog projekta razvoja Sandžaka u kojem svi vidimo i pitanje razvoja naše opštine. Taj projekat radimo sa Evropskim centrom za mir i na njemu je angažovano oko 70 doktora nauka”. kazao je rahmetli Kučević.

Nije krio optimizam i nadu da će izgradnja puteva Novi Pazar – Tutin i Tutin – Sjenica biti realizovana

Put od Novog Pazara do Tutina, u dužini od 20,5 kilometara, pušten je prije dva dana u saobraćaj, nakon rekonstrukcije koja je trajala skoro tri godine. Realizacijom ovog projekta saobraćajnica Novi Pazar – Tutin postala je moderan magistralni put.

Glavni izvođač radova, u vrijednosti 24 miliona eura, bila turska firma Tasyapi, a projekat je finansiran državnim kreditom uzetim od Turske, s godišnjom kamatom od 2,5 odsto.

Rahmetli Šemsudin Kučević, dugogodišnji predsjednik opštine Tutin, koji se tokom svoje političke karijere neprestano borio za realizaciju ovog projekta, nije krio svoj optimizam i nadu da će izgradnja puteva Novi Pazar – Tutin i Tutin – Sjenica biti realizovana.

Nakon sastanka sa tehničkom delegacijom iz Ministarstva za transport, pomorstvo i komunikacije i Direkcije za kopnene puteve Republike Turske, koja je novembra 2016. godine boravila u Srbiji i Sandžaku, bio je sasvim siguran da će projekti biti realizovani.

Prerana smrt spriječila ga je da doživi ostvarenje svojih snova. Na današnji dan, 12. oktobra 2017. godine tragično je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu za koji se godinama borio.

“Da izgradimo pupčanu vrpcu Novog Pazara sa Tutinom, kao i kičmu Pešterske visorvani od Tutina do Sjenice”

Nekoliko dokumenata prethodilo je početku realizacije ovog projekta, prije svega Sporazum o saradnji u infrastrukturnim projektima između dvije vlade, Memorandum o razumijevanju o saradnji između Ministarstva i kompanije “Tasyapi” iz maja 2018. godine i Okvirni sporazum između Vlade Srbije i kompanije “Tasyapi”.

U Vladi Srbije 29. oktobra 2018. godine potpisan je ugovor za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar – Tutin sa turskom kompanijom “Tasyapi” čime je započela realizacija projekta vrijednog 24 miliona eura, što je bio životni san i projekat tragično stradalog predjsednika tutinske opštine Šemsudina Šemka Kučevića.

“Subjekti na ovom projektu su upoznati sa značajem ove dvije dionice. Veoma je značajno da pupčanu vrpcu Novog Pazara sa Tutinom izgradimo, kao i kičmu Pešterske visorvani od Tutina do Sjenice. Na ovaj način bismo zaokružili sve ekonomske pretpostavke i Tutinu predstoji ekonomski razvoj”, izjavio je tada Kučević.

Turska ima jako pozitivan odnos prema nastojanjima da se unaprijedi putna infrastruktura u sandžačkoj regiji

Rahmetli Kučević je tada istakao da Turska ima jako pozitivan odnos prema nastojanjima da se unaprijedi putna infrastruktura u sandžačkoj regiji i da je izgradnja tih puteva je veoma značajna za ekonomski razvoj ovog kraja.

Ugovor koji su 2018. potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Miahajlović, predsjednik turske kompanije “Tasyapi” Emrulah Turanli i v. d. direktora “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak podrazumijevao je izradu idejnog projekta, izradu plana detaljne regulacije i izvođenje radova, u dužini od 20,5 kilometara.

Izvor: Sandzacke.rs