Sidran o prisustvu crnogorskih ministara svečanosti povodom “dana RS-a”: BiH i CG žrtve su iste politike

0
175
blank
Screenshot: N1

Ministri finansija i pravde, Aleksandar Damjanović i Marko Kovač, prisustvovali su u Banjaluci svečanoj akademiji povodom tzv. dana Republike srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta proglasio neustavnim.

Komentarišući takav čin ministara, ugledni akademik i bosanskohercegovačkih književnik Abudlah Sidran kaže da ne vjeruje da je to, kakao navodi, moglo imati legitimnu odluku Vlade Crne Gore. Nagalašava, međutim, da je analogija između dešavanja u Crnoj Gori i BiH-a očigledna-postojanje hegemona susjeda koji negira državnost, tradiciju,kulturu…

“Ne znam kakva je procedura i u čije ime dolaze, može se dogoditi da neki članovi Vlade kažu da to nije bilo na dnevnom redu, da su oni tamo u svojstvu privatnih lica. Ne mogu da sudim o tome”, kazao je Sidran.

On navodi da u Sarajevu pažljivo motre i prate sve što se zbiva u Crnoj Gori.

“Jasno vidimo analogiju, podudarnost u onome što je isti problem. Problem imati hegemona u susjedu koji negira vašu/našu državnost, tradiciju, kulturu… i sve to radi maksimalno koristeći svoje potencijale u obavještajnim službama, u medijima gdje je superioran, taj naš zajedničaki protivnik, onaj koji nas neće”, navodi Sidran i dodaje:

“U tom smislu su i takve vrste posjeta koje su djelimične, koje vjerovatno nisu mogle proći ni reagularnu proceduru u odlučivanju na nivou crnogorske Vlade. Dakle, jedna unutrašnja podijeljenost koja nije prirodna i samorodna, nego je producirana spolja i mi smo njene žrtve. Uzdamo se da, ipak, postoji nešto što je, sa jedne strane, sila prirodnih tokova povjesti, a sa druge strane odlučnost, jer mi zapravo nemamo izbora, mi smo stavljeni pred zid, ili da nas ima, ili da nas nema. U takvim situacijama naša snaga se rađa iz nekog iskona i postajemo jači od tih koji nam žele zlo”, poručio je Sidran.

Izvor: Antena M