Srednjovjekovni mrak se širi Crnom Gorom: Sveštenik SPC nazvao prosvjetne radnike “smrdonoscima”

0
404
blank
Screenshot

Na društvenim mrežama postao je viralan snimak oca manastira Podmaine Rafaila Boljevića koji je nazvao prosvjetne radnike “smrdonosci“ i “smrdonoscice”.

Sveštenik SPC na video snimku propovijeda vjernicima o đačkom dobu.

“Od kolijevke pa do groba, najljepše je, kažu nam, đačko doba. E lijepo ste me utješili. Kad je đačko doba prošlo, a ionako smo ga jedva pretekli od nauka i od smrdonosaca i smrdonosica koji su nam laži propovijedali”, riječi su oca Rafaila Boljevića na video snimku koji se širi društvenim mrežama za koji se ne zna kada je tačno nastao.

Ovo nije prvi put da Boljević besjedi o prosvjeti. Naime, u novembru 2020. godine objavljen je video propovijedi Boljevića o školi.

“Nije to tretman od 15 minuta. Samo jedan čas traje 45 minuta. Iskreno kad se sjetim svoje srednje škole, da Bogu blagodarim kako mi je sačuvao um. Nego imamo te neke sposobnosti umne, pa negdje pobjegneš u nekakvu blagoslovenu rasijanost.

Negdje se sakriješ, spustiš glavu od tog zračenja, besmisla. Uporno tražiš smisao nigdje ga nema. Ali neka što ga nema na prvom času, nego ga nema u svih sedam časova. To nije jedan dan, nego to je pet dana nedjeljno. Pa to nije jedna godina, nego prvih osam pa sad nije osam nego devet sa tendencijom da naguraju 10”, govorio je on ranije, prenosi CdM.

Građani Crne Gore žive mračno doba srednjeg vijeka

Da se SPC u Crnoj Gori odavno uključila u društveno političke tokove nije neka tajna. Pozivaju za koga da se glasa, Vlade se sastavljaju u manastirima, traže se blagoslovi za raznorazne državne poslove i osvještavaju se trajekti. To je Crna Gora nakon 30. avgusta ona koja sanja ulazak u EU sekularna građanska, no nažalost samo na papiru. U stvarnosti isti ti građani žive mračno doba srednjeg vijeka u kom se crkva pitala za baš sve, kao što se danas pita u Crnoj Gori.

Video snimak nepoznatog datuma nastao u manastiru Podmaine pokazuje baš to. U njemu iguman tog manastira Rafailo Boljević u ekstazi pravi srpdnju od đačkog doba, ruga se nauci i prosvjetne radnike od učitelja preko nastavnika pa do profesora naziva smrdonoscima i smrodonosnicama, piše portal Standard.

Jer zašto i ne bi kad mu može biti. Kad se Vlada sastavlja u manastiru kad se za istu traži blagoslov sveštenih lica, onda može i on da se ruga obrazovanju, prosvjetnim radnicima, istim tim ljudima koji su učili, sticali znanja da bi mogli na druge generacije da ih prenesu.

Ali došlo je vrijeme da se zapitamo kome vjerujemo, njemu ili sopstvenim očima, jer sve što smo učili uskoro izgleda neće važiti.

Ostalo je samo da naučne knjige počnu da se spaljuju na lomači i da čitamo samo one koje nam SPC propiše kao obaveznu terapiju egzorcizma nauke i znanja iz svih nas.