Tamara Nikčević: Crna Gora je na ivici sukoba i nestanka

0
326
blank
Screenshot/YouTube/Gradska TV

Novinarka iz Crne Gore Tamara Nikčević izjavila je danas da je ta država “na ivici sukoba” i da je “na ivici da nestane”.

“Sve institucije su planski srušene. Na djelu je bukvalno državni udar. Rastura se jedna država koja je 2020. godine bila lider u EU integracijama. Isključivo jedna strana i satanizacija”, kazala je Tamara Nikčević na tribini “Autonomija – sloboda znači odgovornost” u okviru manifestacije “Dani Srđana Aleksića” u Banjaluci, preosi portal Autonomija.

Prema njenim riječima, Crna Gora se nalazi “u medijskoj okupaciji”, jer je na djelu ekspanzija i dominacija Vučićevih medija.

“Izuzev portala Autonomija mislim da se u Srbiji ne može ni u jednom mediju čuti glas iz Crne Gore. Ni jedno jedino slovo ni jednu reč o onome s čime se Crna Gora, a suočava se sa brutalnom agresijom Aleksandra Vučiča i srpsko-ruske agenture”, kazala je Tamara Nikčević.

Dodala je da se to može uporediti sa onim šta je srpska propaganda radila sa Albancima krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

“Na djelu je dehumanizacija, na djelu je ukidanje prava na identitet, na naciju, kulturu, na bilo koju vrstu autonomije”, ocijenila je Tamara Nikčević.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je da je većina u Srbiji izrazito nacionalistička.

“U Srbiji odavno prevladava anticrnogorski narativ. I sa opozicione pa čak i građanske strane Crnogorcima odriče pravo da budu Crnogorski. Mislim da Crnu Goru spašava samo to što je članica NATO-a”, kazao je Bodrožić.

On je ocijenio da je 95 odsto medija u Srbiji režimski orijentisano.

“Nezavisni novinari su politički protivnici, tako ih vlast percipira, jer je opozicija veoma slaba”, rekao je Bodrožić.

Na manifestaciji “Dani Srđana Aleksića” večeras će biti uručene i regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarki iz Srbije Tamari Skrozzi, novinaru iz Hrvatske Viktoru Ivančiću i beogradskom istraživačkom portalu KRIK.

Izvor: Autonomija