The Bosnia Times: Hafiz Bugari uhapšen u Turskoj pa vraćen u Podgoricu

0
4467
blank

Hafiza Sulejmana ef. Bugarija prilikom posjete Turskoj početkom ove godine priveli su carinici na aerodromu u Istanbulu u prostorije gdje je bio podvrgnut ispitivanju, objavio je jučer portal The Bosnia Times.

Teorije zavjere

“Nakon dugotrajnog zadržavanja na aerodromu hafiz Bugari je deportiran u avion kojim je vraćen u Podgoricu. Niko se ni od državnih organa niti Islamske zajednice još nije oglasio o ovom incidentu”; objavio je portal.

Ova vijest iznenađujuća je gotovo koliko i samo prošlogodišnje napuštanje BiH, a razlozi Bugarijevog odlaska u Crnu Goru, gdje je postao savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića, javnosti ni do danas nisu poznati.

“Poznato je da se djelovanje harizmatičnog hafiza Sulejmana Bugarija, po mnogo čemu nekonvencionalno i netipično za vjerske službenike, nije dopadalo nekim utjecajnim strukturama unutar Islamske zajednice. Njegov ugled, da ne kažemo “popularnost”, tumačeni su kao “jeftini populizam”, a tako su ocjenjivana i njegova izuzetno posjećena i čitana predavanja i knjige.

blank

Iako niko ne želi govoriti o razlozima koji su doveli do odlaska hafiza Bugarija iz BiH u Crnu Goru, a iz tona njegovih riječi lako je zaključiti da taj odlazak nije bio dobrovoljan, počele su se pojavljivati mnoge teorije zavjere”, piše The Bosnia Times.

Razlog – Gulen

Ovaj portal navodi da je, prema jednoj od verzija, “o kojoj govore i ozbiljni izvori iz Islamske zajednice”, Sulejman Bugari pripadao je mreži poštovalaca i simpatizera pokreta “Hizmet” i njegovog osnivača, imama Fetulaha Gulena (Fetullah), optuženog u Turskoj za pokušaj državnog udara.

“Prema ovim izvorima, političke i vjerske vlasti Bošnjaka u BiH upozorene su na to od turskih kolega i zamoljene, pogotovo s obzirom na njegov ugled i utjecaj, da hafiza Bugarija što hitnije, ali i opreznije, bez velike pompe, sklone iz BiH. Što je, kako se tvrdi, i učinjeno”, objavio je The Bosnia Times.

Ne odgovara na pozive

“Dnevni avaz” pokušao je jučer stupiti u kontakt s hafizom Bugarijem, ali on nije odgovarao na naše brojne pozive i poruke. No, i iz izvora bliskih Islamskoj zajednici u BiH, koji su također bliski hafizu Bugariju, potvrđeno nam je da je on imao neprijatnosti prilikom putovanja u Tursku.