U Crnoj Gori uhapšen jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca

0
168
blank
Foto: Twitter / Crypto Crib

Južnokorejski državljanin Kwon Do-Hyung, poznatiji kao Do Kwon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs i jedan od najtraženijih bjegunaca, uhapšen je u Crnoj Gori, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

On je uhapšen na podgoričkom aerodromu, a važio je za jednog od najtraženijih svjetskih bjegunaca.

“Crnogorska policija uhapsila je osobu za koju se sumnja da je jedna od najtraženijih bjegunaca na svijetu, južnokorejski državljanin Do Kwon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Lapsa sa sjedištem u Singapuru”, napisao je Adžić.

Na teret mu se stavlja da je prisvojio višemilionske iznose nezakonitim putem, zbog čega se njegovo ime našlo na potjernici.

“Nekadašnji ‘kralj kriptovaluta’, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, uhapšen je sa falsificiranim dokumentima. Potragu za njih raspisale su Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Singapur”, navedeno je.

U optužnici na 12 stranica objavljenoj u četvrtak, američki tužioci su optužili Kwona za prijevaru kripto kupaca tako što je obmanjivao te pojedince o aspektima Terra blockchaina, uključujući njegovu tehnologiju i opseg u kojem su ga korisnici usvojili.

Kwon, koji se suočava s osam kaznenih tačaka, uključujući prijevaru s vrijednosnim papirima, robom i elektronskim putem, ponovio je obmanjujuće tvrdnje u TV intervjuu u oktobru 2019. i u objavi na društvenim mrežama sljedeće godine, naveli su tužitelji.

Izvor: Klix.ba