U januaru se očekuje potres na političkoj sceni Crne Gore: Đukanović odlazi sa čela DPS-a

0
537
blank
Foto: Facebook

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najverovatnije će se u januaru povući sa čela DPS-a, a odustaje i od nove kandidature na predsjedničkim izborima 2023. godine.

Kako saznaje Blic, najvjerovatniji nasljednik Đukanovića na čelnoj poziciji partije, koja je 30 godina vladala Crnom Gorom, bit će Ivan Vuković, aktuelni gradonačelnik Podgorice.

Ovo je u neku ruku i najavio Milo Đukanović kazavši da će DPS izabrati novo rukovodstvo 2022. godine.

Manje je vjerovatno da to bude neko od starijih kadrova DPS-a – bivši premijer Duško Marković ili Brano Gvozdenović zbog toga što je “cilj da se sačuva zdravo tkivo”.

“To je manevar kojim bi podmlađena i pročišćena partija, bez Đukanovića, mogla ponovo da bude ključni partner u vlasti. Takva DPS imala bi veći koalicioni potencijal jer sa aktuelnim predsjednikom Đukanovićem niko ne želi da sarađuje”, kazao je izvor upoznat sa prilikama u DPS-u i Crnoj Gori.

Promjena na čelu DPS-a bi pokrenula i promjene u rekonstrukciji Vlade Zdravka Krivokapića

Lider Pokreta URA Dritan Abazović je više puta izjavio da “sa ovakvim DPS-om nema saradnje”. Iako nije precizirao sa kakvim ima, indikativno je da bi novo rukovodstvo moglo biti kompatibilnije Abazoviću, od trenutnog.

“Buduću koaliciju mogli bi da čine URA, Demokrate, DPS, SNP, a možda i SDP i manjinske stranke. Postoji i mogućnost, i ona je najvjerovatnija da DPS podrži manjinsku vladu, čiji bi nosioci bili Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA, navodi sagovornik Blica.

Ukoliko se to desi, najveće šanse za novog premijera Vlade Crne Gore bi imao predsjednik SNP-a Vladimir Joković, no u opticaju su i drugi kandidati.