ZNAK JE MIRA MUSLIMANA: Porijeklo polumjeseca u islamu

0
448
blank
Foto: Getty Images

Njegov izgled povezuje se s osnivačem Osmanskog carstva – Osmanom. Prema legendi, 1299. godine u snu je vidio polumjesec koji se protezao s jednog kraja zemlje na drugi. Uzimajući ono što je vidio u snu kao dobar znak, Osman je polumjesec učinio simbolom svoje dinastije. Tada je vladao malom kneževinom u Maloj Aziji, ali su njegovi potomci, zapravo, postali vladari muslimanskog svijeta, stvorivši ogromno carstvo koje se prostiralo na velikim teritorijama i uključivalo mnoge zemlje.

Kada su Osmanlije osvojile Carigrad 1453. godine uspostavili su simbol: polumjesec sa zvijezdom. S vremenom i širenjem utjecaja Osmanske države ovaj se simbol povezivao s kulturom islama uopće. Dekoracija džamija u obliku polumjeseca, koju su Osmanlije uveli kako bi utvrdili vanjsku razliku između muslimanskih džamija i hramova drugih religija, postala je široko rasprostranjena. Sada vidimo polumjesec, ili polumjesec sa zvijezdom, na minaretima i kupolama džamija, zastavama muslimanskih zemalja…

Ne bi bilo sasvim ispravno smatrati polumjesec simbolom islama. Međutim, nema zabrane njegove upotrebe kao ni upotrebe drugih simbola koji nisu u suprotnosti s pravilima vjere. Islamski polumjesec se nalazi na mnogim mjestima od islamskog vjerskog značaja, kao što su džamije, minareti ili mezarevi. Također je ugrađen u dekorativne elemente islamske arhitekture.

Islamski polumjesec često se nalazi u islamskoj arhitekturi u obliku kupola, minareta i vrata džamija i drugih vjerskih objekata. U nekim džamijama kupole mogu biti na vrhu s polumjesecom, pojačavajući njihov vjerski identitet.

Islamski polumjesec također je uključen u geometrijsku i kaligrafsku dekoraciju u islamskoj arhitekturi. Može biti prisutan u mozaicima, pločicama i štukaturama u obliku zamršenih dizajna. Arapska kaligrafija, koja je od velike važnosti u islamskoj umjetnosti, često se kombinira s motivima kao što je polumjesec kako bi se stvorila vizualno privlačna umjetnička djela s vjerskim značenjem.

U mnogim džamijama, islamski polumjesec se često postavlja na vrh minareta, osim toga, uobičajeno ga je vidjeti u glavnoj kupoli džamije. U nekim slučajevima, islamski polumjesec prikazan je u trodimenzionalnom obliku, dodajući dubinu i realizam prikazu. Osim u arhitektonskoj upotrebi, islamski polumjesec često se ugrađuje u iluminirane rukopise, prostirke i druge islamske umjetničke predmete.

Islamski kalendar, poznat i kao islamski lunarni kalendar ili islamski hejri kalendar, sistem je mjerenja vremena koji se koristi u islamu na osnovu lunarnih ciklusa. Za razliku od gregorijanskog kalendara koji se temelji na kretanju sunca, islamski se kalendar temelji na mijenama mjeseca. Polumjesec ima presudnu ulogu u određivanju mjeseci i datuma u ovom kalendaru.

Islamski kalendar se sastoji od 12 lunarnih mjeseci, od kojih svaki ima 29 ili 30 dana. Zbog toga je islamska godina kraća od gregorijanske solarne godine, koja ima oko 365 dana. Kako bi se nadoknadila ova razlika, dodatni mjesec, koji se naziva “mjesec interkalacije” ili “prestupni mjesec” (koji se naziva “ša'ban”), dodaje se u određenim godinama. To omogućuje islamskom kalendaru da tokom vremena ostane usklađen s godišnjim dobima.

Izvor: Stav.ba