Dr. Šefik Kurdić govorio na tribini u Novom Pazaru i promovirao svoje dvije knjige

0
558
blank
Foto: Facebook/Otvorena ruka

Dr. Šefik Kurdić, bošnjački alim i univerzitetski profesor, govorio je na tribini “Vjerovjesnik, s.a.v.s. – simbol milosti, ljepote i dobrote”, koja je u organizaciji Udruženja “Otvorena ruka” sinoć održana u sali Kulturnog centra Novi Pazar.

Nakon tribine promovirane su dvije Kurdićeve knjige, “Vjerodostojna zbirka hadisa Imama Es-Sujutija” i “Na bedemu Sunneta” .

Knjiga “Na bedemu Sunneta“ autora prof. dr. Šefika Kurdića predstavlja, ne računajući prijevode, njegovo 50. autorsko djelo. U ovoj knjizi autor tretira nove tendencije zagovaranja redefiniranja kriterija kod utvrđivanja autentičnosti hadisa čime dovode u sumnju poziciju i mjesto Sunneta u temeljnim izvorima islama.

blank
Foto: Facebook/Udruženje građana Otvorena ruka

Autor navodi da je posebno opasna tendencija ubacivanja sumnje u najvjerodostojnije zbirke hadisa – Buharijine i Muslimove – gdje se kroz proizvoljno i površno propitivanje kriterija ove dvojice islamskih autoriteta koje su koristili u preuzimanju i prenošenju hadisa želi osporiti njihova stručnost, preciznost i kompetentnost, čime se automatski narušava Sunnet kao autentični izvor islama.

U ovoj knjizi nam prof. Kurdić podastire veliki broj argumenata koje su hadiski autoriteti kroz historiju ponudili u svojim djelima čija autentičnost zatamnjuje ove zlurade sumnje i čini ovu knjigu, zasigurno, najboljim mehanizmom odbrane Sunneta i najvećih hadiskih autoriteta. 

blank
Foto: Facebook/Udruženje građana Otvorena ruka

Izvor: Sandzacke.rs