Haliloviću “Velika nagrada Ivo Andrić” za zbirku pjesama “Sekvoja”

0
378
blank
Foto: SANA

Novopazarski književnik Enes Halilović dobitnik je “Velike nagrade Ivo Andrić“ za 2022. godinu za zbirku pjesama “Sekvoja“ koju je ustanovio Andrićev institut.

Takvu odluku donio je žiri u sastavu Slađana Ilić, Milo Lompar i Želidrag Nikčević, koji je ocijenio da nas njome Halilović iznenađuje neobičnošću motiva, ali i umjetničkim postupkom koji je u svakoj knjizi drugačiji.

Halilović je za radio Sto plus rekao da je veoma zadovoljan tim rukopisom, ali i iznenađen priznanjem koje nije očekivao.

“Nisam znao da je moja knjiga u konkurenciji i da se o njoj ozbiljno razmišlja kada je u pitanju ovo priznanje, ali drago mi je što je žiri bio jednoglasan. To je knjiga koja je dobro prihvaćena od književne publike i književne kritike i na kojoj sam ozbiljno radio nekoliko godina.Temeljni simbol ovog dela je sekvoja čija egzistencija traje hiljadama godina i u njemu je sadržano mnogo simbola i zagonetki“, dodao je Halilović.

Zbirka pjesama “Sekvoja” u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, nagrađena je krajem prošle godine priznanjem “Kočićevo pero”, a nedavno je izašla i u ponovljenom izdanju.

U konkurenciji stranaca, Veliku nagradu Ivo Andrić za 2002. godinu dobio je Sandro Veronezi iz Firence za roman “Kolibri”.

Nagrada će Haliloviću i Veroneziju biti dodijeljena krajem juna ove godine.

Izvor: Radiostoplus.com