Isa-begov hamam, vakuf koji propada

0
508
blank
Foto: Facebook

Pisao sam o Isa-begovom hamamu u aprilu 2021. godine, ali sam ovih dana video nekoliko objava koje su bile posvećene stanju u kojem se nalazi ova važna kulturno-historijska cjelina. Prilika da se još jednom podsjetimo nekih važnih činjenica. Prije nekoliko godina kada je u Novi Pazar dolazio Recep Tayiip Erdogan, predsjednik Republike Turske, potpisano je niz sporazuma kojima je predviđena realizacija desetine projekata u Novom Pazaru.

Piše: Fahrudin Kladničanin

Prilikom te posjete, tačnije u oktobru, 2017. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, generalni direktor Vakufske direkcije Republike Turske Adnan Ertem i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac potpisali su Sporazum o namjeri saradnje između Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Vakufske direkcije Republike Turske i Grada Novog Pazara u vezi s projektom restauracije Isa-begovog hamama u Novom Pazaru. Protokol o saradnji na realizaciji projekta konzervacije Isa-begovog hamama potpisan je i u novembru iste godine između Vakufske direkcije Vlade Republike Turske, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Grada Novog Pazara.

Prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji kojem su svjedočili predsjednici Erdogan i Vučić, muftija Mevlud Duduć je rekao: “Ovo je vrlo značajan dan. U prisustvu dvojice predsjednika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča i predsjednika Turske Redžepa Erdogana potpisano je nekoliko sporazuma. Sporazum koji se tiče Islamske zajednice je najvažniji potpisani sporazum, a odnosi se na se rekonstrukcije Isa-begovog hamama iz XV vijeka. Jako dugo smo radili na ovom projektu i evo danas sa generalnim direktorom Vakufske direkcije Turske potpisali ugovor o rekonstrukciji“, napominjući da je direktor Vakufske direkcije Rijaseta BiH Senaid Zajimović svo vrijeme posredovao i bio uključen u dogovaranje ovog sporazuma.

Prošle je skoro pola decenije od potpisivanja protokola i sporazuma, a restauracija Isa-begovog hamama nije počela. Često smo imali prilike da čujemo kako se od projekta restauracije odustalo, da postoje nerazumjevanja na realaciji stručnih službi iz Turske i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u pogledu ponuđenog pojekta i buduće namene hamama, pa i do toga, kako su turski stručnjaci insistirali na autentičnoj restauraciji, poivajući se na svoje arhivske dokumente, što rukovodstvu Mešihata nije odgovaralo, ili šta je već po sredi.

Uglavnom, sve ovo napisano su priče koje se pričaju, koliko su one temelje na istini, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, pošto se niko nije udostojio da sve ove godine građanima objasni šta se događa sa dugo najavljivanom restauracijom Isa-begovog hamama. Ne očekujem da će građani to objašnjenje da dobiju od Vakufske direkcije iz Turske, ali očekujem da će bar neku informaciju o tome da predoči Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i njeno rukovodstvo.

Hamam je vakuf koji je u nadležnosti Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, to je njihova briga i obaveza, ali je vakuf i sredstvo napretka u kulturnom i civlizacijskom pogledu nekog društva, pa mi se čini da Isa-begov hamam ima tu ulogu danas.

Pozivam ovom prilikom čelnike Mešihata Islamske zajednice u Srbiji da obznane i javnost upoznaju sa svim detaljima i procesima koji su vođeni na potencijalnoj restauraciji Isa-begovog hamama. Da objasne sve stručne nedoumice i neslaganja koja su postojala ili i dalje postoje u vezi sa ovim projektom, i na kraju daju odgovor – šta će biti sa Isa- begovim hamamom?

Autor je programski koordinator Akademske inicijative “Forum 10”

Izvor: Sandzcke.rs