Muzej “Ras” slavi 70 godina postojanja

0
160
blank
Screenshot

Novopazarski muzej “Ras” će u narednih mjesec dana brojnim aktivnostima iz svih oblika muzejske djelatnosti obilježiti 70 godina postojanja, najavio je direktor ove kulturne ustanove Fuad Baćićanin.

On je za radio Sto plus naveo da program obeležavanja počinje izložbom slika “Tragovi sjećanja” akademskih slikarki Emine Ganić, Amre Hodžić Jejna i Esme Alomerović, a biće nastavljena prezentacijama arheoloških istraživanja u porti Petrove crkve i Novopazarske tvrđave.

“Planirano je i nekoliko zanimljivih radionica i predavanja o tradicionalnom zlatovezu i primenjenoj umjetnosti, a predstavićemo i bogatu izdavačku djelatnost muzeja jer ove godine obilježavamo i pola vijeka postojanja te djelatnosti”,rekao je Baćićanin.

Dodaje da će ovaj jubilej biti obilježen i izložbom sandžačkih mevluda i promocijom knjige “Mevlud” Vehbije Hodžića, a biće organizovan i okrugli sto na kojem će se govoriti o ulozi muzeja u očuvanju i promociji kulturnog nasleđa.

U okviru jubileja planirano je i predstavljanje istorije pazarskog roka o čemu je muzej prije deset godina objavio knjigu.

Na dan obeležavanja jubileja 27.juna biće otvorena izložba “70 godina muzejske delatnosti”, a tim povodom održaće se i svečana akademija.

Gradski muzej formiran je 27.juna 1952. godine odlukom Savjeta za prosvjetu i kulturu Skupštine opštine Novi Pazar.

Izvor: Radiostoplus.com