Nakon pljačke epskih razmjera, SAD vraćaju Iraku 17.000 ukradenih artefakata

0
513
blank
Foto: Osama S.M. Amin

Velika ploča Gilgameša, stara više od tri hiljade godina, konačno će biti vraćena na mjesto na kojem je rođena, u drevni Babilon, današnji Irak. Mjesto gdje je ukradena, prokrijumčarena i u koje se vraća zahvaljujući sporazumu postignutom između Iraka i Sjedinjenih Država.

Kako je potpisano, SAD pristaju vratiti više od 17.000 arheoloških komada koji su opljačkani i odneseni ilegalno iz Iraka nakon invazije 2003. godine. Među njima je i čuvena ploča Gilgameš. To su objavila iračka ministarstva kulture i vanjskih poslova.

“Vlada SAD zaplijenila je neke artefakte i poslala ih u našu ambasadu. Ploča Gilgamesh, najvažnija od svih, bit će vraćena u Irak sljedećeg mjeseca, nakon što budu oknčane pravne procedure”, kazao je irački ministar kulture Hassan Nadhim.

Arheološko blago, nastalo tokom antičkog ili srednjeg babilonskog razdoblja, sadrži fragmente “Pjesme o Gilgamešu”, jednog od najstarijih književnih djela čovječanstva a koje govori o avanturama kralja Mezopotamije koji je želio biti besmrtan.

Komad je širok oko 12 centimetara i dugačak 15, što ga čini jednim od najvećih na kojem su sačuvani odlomci epske pjesme. Klinasto pismo koje ova ploča sadrži pripovijeda o razgovoru prostitutke Shamhat koja razgovara sa divljim čovjekom Enkivadom i u kojem otkriva san koji je Gilgamesh, junak mezopotamske mitologije, usnio.

blank

Zato je poznat i kao “Gilgamešova ploča za spavanje”.

Komad, koji je nekad bio izložen u muzeju u Washingtonu, jedan je od mnogih bliskoistočnih antikviteta koje je prikupio David Green, milijarder i vlasnik lanca trgovina Hobby Lobby. Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država ga je zaplijenilo 2019., dvije godine nakon što je Green otvorio muzej u središtu američke prijestolnice.

Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, Hobby Lobby je 2014. kupio ploču Gilgamesh od prestižne aukcijske kuće za 1,67 miliona dolara. Vrijedni komad je 2003. godine ilegalno donio u SAD pojedinac koji ga je kupio u Londonu od poznatog jordanskog trgovca starinama na Bliskom istoku. Pločom se tada više puta trgovalo s lažnom dokumentacijom kojom je lažirano njeno porijeklo.

Godine 2014. firma Davida Greena dogovorila je kupovinu u New Yorku, ali je transakciju izvršila u Oklahomi kako bi izbjegla porez na promet, prema istrazi Ministarstva pravosuđa. Hobby Lobby ga je zatim poklonio zbirci Washington Museum of Bible. Od kada je zaplijenjena, ploča je bila u skladištu američke vlade u New Yorku do konačne sudske presude prošle sedmice koja je, prema tužiteljici Jacquelyn Kasulis, nadležnoj za ovaj slučaj, “važan korak za povratak ovog remek -djela svjetske književnosti u zemlju porijekla”.

Izvor: Stav.ba