Porijeklom iz Sandžaka: Azra Hasković prvi je magistar konzervacije i restauracije u BiH

0
478
blank
Screenshot: TV Hayat

U sklopu ramazanskih razgovora uživo, u prekrasnom ambijentu Saburine kuće, ekipa Hayat TV ugostila je Azru Hasaković, koja je prvi magistar konzervacije i restauracije u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za TV Hayat, Azra je kazala kako Saburina kuća u potpunosti odiše bošnjačkom tradicijom, koja budi poseban osjećaj naročito za vrijeme ramazana.

Ideja da se bavi kozervacijom i restauracijom došla joj je sasvim slučajno, da bi kasnije tim pozivom bila oduševljena i došla do zvanja prvog magistra u toj oblasti u BiH.

Navodi kako se po završetku srednje škole htjela baviti umjetnošću, ali ne klasičnom. Dodaje kako je konačnu odluku o upisivanju ovog studija donijela kada je bila na putovanju u Turskoj.

“Gledala sam restauratore kako rade i to mi je bilo zanimljivo, te sam u tom trenutku čvrsto odlučila da želim to upisati. Međutim, u našoj zemlji nije bilo takvog smjera. Predala sam na pedagogiju kako bih se u međuvremenu prabcila u Tursku i upisala željeni studij. Međutim, u momentu kada sam upisala studij u našoj zemlji, kada sam predala papire za pedagogiju, brat me je nazvao i kazao da se upravo te godine kod nas otvorio studij Konzervacija i restauracija. Ono što je bilo zanimljivo jeste da je to bio posljednji dan upisa na fakultet, a ja sam ‘pukom’ srećom imala ovjerene kopije. Sve okolnosti su mi išle na ruku i tako sam i upisala”, objasnila je Azra.

Magistarski rad Azre činio je konzervaciju i restauraciju orijentalnog rukopisa iz 18. stoljeća, rukopisa pisanog rukom prvog imama Sultan Fatihove džamije u Istanbulu.

“U pitanju je vrijedan, pozlaćen i bogat rukopis na kojem sam uradila različite analize i na osnovu kojeg sam objavila naučni rad. To je bio popriličan izazov za mene. Konzervacija tog muhsafa, rukopisa trajala je godinu i po dana. To nije klasičan posao. Morate biti smireni i znati šta radite”, istakla je Azra.

Azra Hasković je rođena 1995. godine u Sarajevu, a njeni roditelj su u glavni grad BiH doselili iz Bijelog Polja.