Roman Faruka Međedovića predstavljen na portalu udruženja njemačkih autora fantastike

0
214
blank
Screenshot

Roman “Der letzte schrei satans” (Poslednji krik Sotone) Faruka Međedovića predstavljen je na portalu udruženja njemačkih autora fantastike. Ovo udruženje će Međedovićev roman prezentovati ove godine na internacionalnom sajmu knjiga u Frankfurtu i Lajpzigu i organizovati promociju.

Profesor Klaus Maresch je roman ocijenio kao vrijedno njemačko književno ostvarenje iz žanra urbane fantastike.

Uskoro će se na njemačkoj književnoj sceni pojaviti novi roman Faruka Međedovića pod naslovom “Ein gefährliches Spiel mit Homer” (Opasna Igra s Homerom).

Udruženja njemačkih autora fantastike postoji pod nazivom Federalni ured za magična bića, (Bundesamt für magische Wesen – BafMW). Udruženje sebe vidi kao vrhovnu federalnu vlast koja je odgovorna za magična, mitska i fantastična bića. Udruženje se pojavljuje kao fiktivni autoritet za fiktivna bića sa sjedištem u gradu Bonu.

Do sada je ovo udruženje autora fantastike dobilo veliki publicitet u njemačkoj kulturnoj javnosti. Ideja o autorskom udruženju autora fantazije seže do bonskog pisca fantastike, filmskog producenta i državnog sekretara u federalnom ministarstvu pravde Hagena Ulricha. On je ujedno suosnivač ovog udruženja sa prof. dr Klausom Maresch, docentom i profesorom lingvistike na Univerzitetu Keln.

“Cilj udruženja autora fantastike je da fantastičnu književnost na njemačkom jeziku učini poznatijom, jer zašto bi fantazija uvijek mora biti smještena u SAD?”, kaže Klaus Maresch.

Faruk Međedović je iz Bijelog Polja i ovdašnjoj upućenoj javnosti poznat je po tome što je početkom devedesetih minulog vijeka u Bijelom Polju registrovao kulturni centar “Avdo Međedović – Milman Parry” sa naumom da skrene pažnju na značaj Milmana Parry-a i na to, kako je sada podsjetio za PCNEN, “koliko Bjelopoljci trebaju da budu ponosni da je 1934. jedna takva znanstvena gromada posjetila Bijelo Polje”.

Izvor: pcnen.com