“Rubovi” Dina Lotinca najbolja kratka priča u Mitrovu čast

0
288
blank
Foto: Screenshot/Freemedia/Facebook/KC Novi Pazar

Pobjednik konkursa koji su porodica i prijatelji organizovali u čast novopazarskog glumca i pisca Mitra Belojice je pripovetka “Rubovi”, autora Dina Lotinca.

Odlukom tročlanog žirija Haris Ibrahimović je nagrađen drugim mjestom za priču “Povratnik”, dok je treće mjesto osvojila Suada Hodžić za “Bicikl i brašno”.

Također, organizatori su donijeli odluku da sastavima posvećenim Belojici uruče dvije specijalne nagrade. Ove sastave su konkretno “Mitra” autorke Ajše Bahović Latifović i “Pismo Mitri” Anje Radović.

Autorima ovih priča bit će dodijeljene prigodne nagrade, a organizator će naknadno objaviti lokaciju i raspored dodjele.

Na konkurs, koji je organizovan sa ciljem da se spriječi zaborav na ime Mitra Belojice, pristigla su 23 rada.

Belojica je preminuo na današnji dan prošle godine, nakon kraće bolesti.

Rođen je 1988. godine u Novom Pazaru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomu glume stekao je pod vodstvom profesora Envera Petrovcija na Internacionalnom univerzitetu.

Kao honorarni glumac igrao je u mnogim predstavama Regionalnog pozorišta, a posljednja uloga bila mu je u januaru prošle godine u kamernoj predstavi “Zidovi” koja je snimljena prema istoimenoj knjizi Enesa Halilovića.

Svoj prvi roman “Na rubu” objavio je prije dvije godine, a prije toga se bavio i muzikom.