Cijela Srbija se čudi fitnes instruktorki iz Novog Pazara

0
1282
blank
Screenshot/Nova S

Njeni pratioci nemaju pojma kako ona zapravo izgleda, ali Zilha Trtovac Smakić iz Novog Pazara je zahvaljujući svojim savjetima kako da budeš fit bez odricanja od ukusne hrane zaradila status fitnes influenserke.

Zilha Trtovac Smakić je mama trojice dečaka, fitnes instruktorka i savjetnica za ishranu. Ima preko 35.000 pratilaca na Instagramu, a moto joj je: “Umjerenost, a ne lišavanje”, piše zadovoljna.nova.rs.

“Kad shvatite da nema ništa specijalno u drugom parčetu torte što već nije bilo u prvom, razumjećete šta znači “umerenost, a ne lišavanje”. Velika porcija sladoleda ima isti ukus kao i ona duplo manja, zar ne? Biraj kvalitet iznad kvantiteta!”, poručuje Zilha, koja je protivnik rigoroznih dijeta, preparata za mršavljenje i sličnih trendova.

Kaže da su za početak dovoljna samo dva pravila – pored kontrole porcija, tu je i “povećanje implementacije povrća u ishrani”, a fizička aktivnost se podrazumjeva.

Zilha na svom Instagramu redovno dijeli i recepte za jela koja sprema, a otkriva i kako izgleda njen dnevni meni.

Kako po njoj izgleda balansirani obrok? Pola tanjira je rezervisana za povrće, četvrtina za proteine, četvrtina za složene ugljenohidrate, i na to dodati kašičicu zdravih masti.

“Pola tanjira za povrće. Prioritet povrću bez skroba! Ovo važi i za povrće za salatu i za kuvano povrće. Odlučite se za različite vrste i boje. Cilj nek vam bude da za serviranje povrća imate količinu od dve šake. Izaberite izvor proteina – izaberite nemasno meso, jaja ili mladi sir. Ako vegetarijanci / vegani izaberite alternativu za meso bogatu proteinima, kao što su jaja ili riba (ako su uključeni u vaš pristup) ili mahunarke, tofu, tempeh itd. Odaberite ugljeni hidrat ili celokupnu sortu s nižim GI-om, mogu biti veličine pesnice. Dodajte porciju zdravih masti. Odlučite se za izvore na biljnoj bazi kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje, 1/4 avokada, šaku oraha i sjemenki. Cilj je da posluživanje zdravih masti bude veličine male kašičice”, savjetuje Zilha.

Izvor: zadovoljna.nova.rs