CNN napisao vodič za nemuslimane tokom ramazana: Kako se ponašati da ne uvrijedite vjernika

0
852
blank
Foto: Arhiv/Klix.ba

Na portalu CNN-a je napisan vodič za nemuslimane tokom mjeseca ramazana koji podrazumijeva nekoliko pravila kojih bi se trebali pridržavati, pogotovo kada su u društvu osobe koja posti.

Objasnili su kako na svijetu ima sedam milijardi ljudi i da 22 posto njih (oko 1,6 milijardi) posti od izlaska sunca pa sve do njegovog zalaska.

Ramazan je najsvetiji mjesec u islamu i s obzirom na to da postoje pravila za vjernike, moguće je kreirati i ona za nemuslimane kako ne bi uvrijedili prijatelje koji poste.

U nastavku pročitajte nekoliko njih.

Vjernicima ne smeta ukoliko jedete u njihovom društvu

Narednih 30 dana muslimani širom svijeta će se suzdržavati od jela i pića od izlaska pa sve do zalaska sunca. To ne znači da vi ne trebate jesti ili se kriti od njih, međutim bilo bi dobro da pokušate ne zakazivati radni ručak. Ukoliko je to neophodno, onda ga zakažite, ali nemojte da vam bude neprijatno ukoliko vaš prijatelj musliman samo bude sjedio do vas. Ili, ukoliko taj dan uzme slobodno, razumite ga.

Niste obavezni postiti s vjernicima

Ukoliko imate želju možete pokušati postiti da vidite kakav je osjećaj, ali ukoliko ne možete ili ne želite to neće povrijediti osjećanja vašeg prijatelja muslimana.

Postili ili ne, možete se pridružiti prijateljima na iftaru

Iftar je trenutak kada muslimani mogu jesti, a nastupa zalaskom sunca, ezanom za akšam namaz. Tada vjernici najčešće prave veliku i raznovrsnu večeru i rado pozivaju sve svoje prijatelje na nju, postili oni ili ne.

Ne morate znati kada počinje ramazan

Islamski kalendar je lunarni i zavisi od godine do godine kada ramazan počinje, jer to nikada nije na isti datum. Ipak budite fleksibilni ukoliko vas radnik na poslu koji posti pita da dođe na posao ranije kako bi isto tako ranije i završio s njim to mu dopustite.

Vjernici i dalje mogu izlaziti na pauzu s vama

Vaš prijatelj musliman na poslu može izlaziti na pauzu s vama iako ne smije konzumirati hranu i piće. Dakle, ne smije piti čak ni vodu, ali vam može praviti društvo. Vjernici će ipak biti na određenoj distanci od vas, ne zato što su zbog nečega ljuti ili uvrijeđeni, već zbog halitoze. S obzirom na to da ne jedu cijeli dan stajat će korak od vas dok razgovarate. Halitoza je medicinski termin koji se koristi za opisivanje neprijatnog zadaha iz usta.

Možete čestitati vašem prijatelju dolazak ramazana – “Ramazan Šerif Mubarek Olsun”

Iako ne postite, bilo bi lijepo da čestitate vašem prijatelju dolazak ramazana riječima “Ramazan Šerif Mubarek Olsun”, jer će mu to mnogo značiti zato što ćete time izraziti poštovanje prema njemu i njegovoj vjeri.

Shvatite suštinu ramazana

Nikada nemojte reći trebao bih i ja postiti moram smršati. To nije cilj ramazana.